Driv en förening på bästa sätt

För en mindre förening som har sin verksamhet inom idrott så gäller det att hålla sin budget och hålla hårt i sina pengar. På så sätt kan det faktiskt vara svårare att sitta i styrelsen för en mindre förening än för en stor – detta då det ofta finns större finansiärer och sponsorer redo att rycka in om en säsong visat sig vara väldigt kostsam för en stor klubb. Dessutom har man inte samma styrka i form av en stor arbetsgrupp som man har i en större förening och det är därför man ofta hör talas om de där allt-i-allo-figurerna då man talar om mindre klubbar och verksamheter. Det finns alltid en person som – ideellt – jobbar för att få allting att gå ihop, en person som avsätter sin egen fritid för att hjälpa klubben, kort sagt; en riktig eldsjäl.

Vad får då en människa att viga sitt liv för exempelvis en hockeyförening i Norrland och vad får denne att jobba med en stram budget – där det ändå ställs sportsliga krav – och vad får en sådan människa att utsätta sig för kritik från supportrar, sponsorer och lokaltidningar? Är det värt det och – framförallt – hur jobbar en sådan person för att få ihop detta säsong efter säsong? Det handlar alltså om att få ihop ett slagkraftigt lag, med minimala pengar och där man även måste betala en hallhyra, hyra för buss, måltider och i vissa fall även bostäder, bilar och övernattningar på vissa bortamatcher.

En eldsjäl jobbar strategiskt med små medel

Här måste en sådan person lära sig ganska omgående att det måste finnas ett kontaktnät och att det är i detta nycklarna finns; man måste lära sig om tjänster- och gentjänster och om man exempelvis ska hyra buss till varje match så måste detta ske till en minimal kostnad. Man kan alltså här hyra buss mot exempelvis reklam på matchtröjorna eller hyra denna buss mot att bussbolaget i fråga kanske kan släppa matchpucken vid hemmamatcherna. Detsamma gäller kanske maten – man byter måltider för spelarna mot reklam på tröjor eller i matchprogram.

Är man en sådan eldsjäl så får man – helt enkelt – lära sig att trolla med knäna. Det är onekligen ett tufft jobb som dessutom alltså – i de flesta fall – sker utan betalning. Belöningen ligger i att varje år se ett nytt lag på isen och känslan av lycka då man lyckas med att kunna byta tjänster med andra företagare/affärsmän i samma stad – hyra buss mot reklam, måltider mot annonsering eller kanske att få laget att jobba med inventering i en butik för att få klubbor.

Att eldsjälar behövs råder det inga tvivel om, det är de som får idrotts-Sverige att gå runt och överleva.

2 Aug 2017