Är en mäklare överbetald?

Få yrken har så många förutfattade meningar kring sig som då det kommer till mäklare. Många tar för givet att alla mäklare tjänar extremt bra, att de knappt behöver jobba för pengarna och att de kan inta en glassig livsstil där pengarna bara rullar in. Särskilt gäller detta i Stockholm och gällande ryktet om mäklare där. Låt oss här säga följande: ingenting kunde vara mer fel. Det finns mäklare i Stockholm som tjänar bra pengar – det går inte att förneka.

Men; den stora andelen har det faktiskt ganska tufft och detta helt beroende på att det handlar om en extremt konkurrens. Vi kan säga att du ska sälja en lägenhet i Sundbyberg och hur du normalt skulle agera vid en sådan försäljning. Du skulle här välja att inte träffa en mäklare – du skulle välja att träffa så många som möjligt och du skulle dessutom välja att använda deras erbjudanden som ett verktyg till att förhandla dig till ett bättre pris.

Vi säger att du har fem mäklare på besök i Sundbyberg och där samtliga lägger ner en timme på att värdera din bostad, gå igenom sin strategi och där de innan mötet säkerligen lagt en timme på att se till hur priserna i området sett ut och vad som är rimligt att begära i provision av dig.

Kort och gott: du kommer att välja en mäklare – man du kommer att ge kalla handen till fyra andra. De timmar som dessa lagt ner kommer inte att ge dem några som helst pengar och där har vi ytterligare en faktor som bör adderas då man talar om lön för en mäklare och hur mycket en sådan tjänar.

Det handlar ofta om att en sådan har en fast inkomst endast i karriärens linda – tre-fem månader – efter avslutade studier och efter avslutad praktik på tio veckor. Därefter så tar provisionen vid och en mäklare får börja ”styra” sin egen inkomst och på egen hand jaga uppdrag. Det är därför du får alla dessa lappar i brevlådan där olika mäklare poängterar och visar upp sina lyckade (i de flesta fall rekord!) försäljningar i området.

Ett gott rykte ger fler uppdrag

Märk väl här. Vi säger inte att det på något sätt är synd om en mäklare; det finns goda möjligheter att tjäna riktigt bra pengar. Men; vi anser att ryktet om inkomsten i många fall är väldigt överdriven och inte stämmer överens med den summa som många mäklare ser komma in på kontot den 25e varje månad. Det hela behöver nyanseras och folk i gemen måste vara medvetna om att det finns en ska som gör att en mäklare tjänar mer pengar än vad en annan gör: Ryktet.

Har en mäklare ett gott rykte så innebär detta att kunderna kommer till honom istället för vice versa och att jobben rullar in i ett stadig ström. Ryktet å sin sida – det kommer som en frukt av ett hårt jobb under flertalet år och därför så har det flesta mäklare det ganska tufft i början.

Vill ni ha kontakt med en bra mäklare så kika in hos dessa: www.sundbybergmäklare.se

 

16 Jun 2017