Blogg

Starta det nya året med en kickoff

23 mar 2020

Det nya året har precis tagit sin början och för företag så gäller det dels att få anställda att skaka av sig ledighetens kläder och dels också motivera samtliga inför det år som komma skall. Det kan lätt bli så att tiden rinner iväg; många företag ser januari som en månad av ren anpassning där resultatet sällan blir så bra som de borde vara. Anställda kommer sent, de går tidigt och då de väl arbetar så sker det inte med samma glöd som det gjort under andra månader. Här kan en rejäl uppstart vara lösningen; en kickoff som visar att det, så att säga, är allvar igen – men med en rolig touch. Vi skulle säga att en sådan tillställning har väldigt stor potential sett till att de anställda – under trivsamma former – får förklara sina målsättningar, får prata av sig rent allmänt och presentera sig för nyanställda som ofta tillkommit i januari. En kickoff är ett bra startskott som signalerar att alla är välkomna tillbaka och att det är dags att börja arbeta igen. Dessutom så får de anställda något att se fram emot också; ett nödvändigt break mitt i de oxveckor som brukar vara synonymt med januari och delar av februari. 

Använd er egen lokal och beställ catering

Ligger ert företag i Stockholm kan en kickoff komma att kosta mycket pengar. Dels kanske ni ska genomföra någon typ av aktivitet, dels ska middagwn kanske serveras tillsammans med dryck och slutligen kanske även en efterföljande aktivitet måste betalas. Vårt råd? Nyttja de lokaler ni har och beställ catering. Det är en prisvärd lösning som – i Stockholm – inte alls är tråkig. Tvärtom, catering i Stockholm innebär inte någon trist mat, serverad ur tråkiga kärl – där handlar catering om en helhetslösning. Vi ger några exempel på hur detta kan te sig och vi kan säga att ni valt catering från en libanesisk restaurang - här är några exempel på vad ni kan inkludera i tjänsten: 

  • Spännande meny

Maten serveras så att alla kan äta samtidigt. Varje rätt presenteras utförligt och får en kulturell innebörd som gör att den blir trevligare att inmundiga. För allergiker och veganer eller vegetarianer så går menyn att anpassas – utan att bli tråkig.

  • Underhållning:

Ni kan välja att sätta en extra tuch av mellanöstern på er kickoff – detta genom att inkludera både vattenpipa och magdansöser i priset.

  • Musik

Sannolikt är att ni på ert företag i Stockholm har begränsat ljud och att ni således inte kan spela musik på det sätt som en fest kräver. I tjänsten catering kan man ofta addera en ljudanläggning – något som i sin tur kan öppna upp för andra alternativ som exempelvis en musiktävling.

  • Bra pris

Ju fler ni är – desto billigare blir varje kuvert. Faktum är att catering blir betydligt billigare än ett besök på en restaurang. Är ni i era egna lokaler så kan ni dessutom servera vin och öl till ett självkostnadspris. Eller låta företaget inom catering sköta även denna fråga; något som även det brukar bli billigare. Och godare: de vet vilket typ av vin som passar maträtterna de serverar. 

Köp eller leasa en begagnad arbetsbil

22 mar 2020

En liten elbil för miljömedvetna rörmokare i innerstan eller ett stort skåp som har plats för allt? En pickup som tar dig vart du vill men som inte är lika miljösmart. Vad är en bra jobbil?

Det är inte ovanligt att man som exempelvis elektriker och rörmokare leasar sin företagsbil i stället för att köpa den. En ny bil kostar en hel del och det är inte alltid ekonomiskt att köpa en i ett mindre företag. Även då man leasar en bil så får man göra avdrag för moms men hur mycket är lite beroende på vad för slags bil man väljer. För att underlätta val av bil är det en god idé att först räkna ut månadskostnaderna och göra en kalkyl på bränsle, service och övriga skatter och försäkring. Bilens storlek är också avgörande. Måste man ha plats för en massa utrustning eller räcker det med en lite mindre bil?

Glöm inte att även kolla hur säker bilen är

Ju lägre halter av koldioxid bilen släpper ut desto lägre blir skatten på den. Vill man eller har möjlighet att göra något för miljön så kanske man ska välja en elbil? Bilens säkerhet är också något man bör titta på. Bilen är ju nästan som ett extra kontor och man spenderar en hel del tid där och säkerheten är viktig. På nätet kan man hitta krocktester på olika bilar. Inte att förglömma är att bilens skåpinredning, om den är egentillverkad, ofta försämrar säkerheten. Köper man en av de lite dyrare, bättre transportbilarna så brukar också andrahandsvärdet vara högre. Ibland så bra att det faktiskt lönar sig att köpa en lite dyrare bil eftersom värdeminskningen är så pass låg.

Provkör bilen med den last i som ni normalt har

Ett annat alternativ då man är i behov av en bra transportbil men kanske inte har ekonomin att köpa en av de bättre och dyrare är att istället köpa en bra begagnad bil. Det finns bilföretag specialiserade på just begagnade transportbilar som säljer bra servade bilar av kända märken. Är man osäker ändå och har svårt att bedöma om det är rätt bil så kan man oftast börja med att leasa den. Även då man köper begagnat brukar eventuella tillbehör och paket medfölja. Innan ni slår till och köper så provkör bilen med den last som ni normalt har med er. Då känner ni bäst om det är rätt bil för er.

Vikten av att dricka vatten

22 mar 2020

Vatten är liv och det är mycket viktigt för hälsan att man dricker tillräckligt varje dag. Men hur ser man till att ens personal dricker tillräckligt och vad kan man göra för att hjälpa till?

Man kan gå veckor utan mat men man överlever endast ett par dagar utan vatten. I Sverige är det få som kan hamna i situationer där man inte hittar vatten att dricka, men ändå är det extremt många som faktiskt dricker för lite vatten och som mår dåligt av det utan att man vet om det. När dagarna är varma, eller om man har tränat, är det lättare att känna att man blir törstig och behöver dricka. Men många symptom på vätskebrist är så luriga att det inte är törst som känns utan någon annat som man kan tro ha andra orsaker. Vanliga symptom på vätskebrist är huvudvärk, yrsel och kramper. Men det kan även vara andra symptom som irritation, trötthet och magsmärtor.

Äta sig otörstig

Dricka är egentligen nummer ett och mat nummer två. Men för många så är vätska istället ett komplement och dessutom sällan rent vatten. De företag som skaffat en vattenkylare av något slag märker ofta att personalen börjar dricka mer, trots att det hela tiden funnits vatten i kranen att tillgå. Med ökad konsumtion av vatten kan man märka ett flertal förändringar hos personalen, förutom kanske att de börjar besöka toaletten oftare. De anställda blir gladare och piggare. En del påstår också att antalet sjukdagar kan sjunka om personalen börjar dricka mer vatten. Och eftersom många äter först och dricker sen, eller som komplement, så kan man även börja se en sänkning av personalens övervikt med tid. Även det är en variabel som sänker antalet sjukdagar i längden.

Vattenhålet på jobbet

En vattenkylare kan vara utrustad med filter och innehålla källvatten, samt även ha möjlighet att kolsyra vattnet. Det finns företag som arbetar med uthyrning och skötsel och önskar man en vattenkylare på jobbet så brukar det börja med att man får ett besök för att undersöka vad som kan passa. Många arbetsplatser brukar sätta vattenkylare i anslutning till arbetsplatsen istället för i köket, eftersom man vill att personalen ska ha nära till vattnet och på det viset dricka mer under dagen. Att ta ett glas vatten och samtidigt en paus, kan samtidigt vara främjande för gruppandan och ge de anställda en liten paus för återhämtning och eftertanke under dagen.

Oavsett behov är möjligheterna oändliga

20 mar 2020

Syns du inte, finns du inte - som det så klassiskt heter. Influenser, egenföretagare eller förening - oavsett vem eller vilka ni är så är det A och O att synas och planera sin marknadsföring.

Vilka är dina behov? Först och främst måste vi bryta ner din målgrupp. Vem vill du nå? Vem är din kund, din följare och din köpare? Vill du sälja resor genom att nå kvinnan i ett parförhållande eller mamman i familjen? Vill du nå mannen som har råd med den senaste modellen? Eller vill du slå igenom med din youtube-kanal med gröna sköldpaddor? Oavsett vem du är så behöver du ett namn, en logo och ett uttryck som är ditt alldeles egna och unika, med vilket du känns igen. När du har detta på plats kan du skapa marknadsföring i form av proffsiga, personliga konton på sociala medier. Profilprodukter att dela ut till kunder på mässor, i konferensrum och skicka ut som direkt reklam osv.

Anlita ett professionellt och kreativt tryckeri

Driver du butik kanske du behöver en gatupratare. Eller vill du ha en banderoll för en idrottshall, kanske profilkläder till dina anställda eller är det helt enkelt så att du vill skriva en bok om ditt liv och fylla den med minnen och bilder? Det allra mesta löser du genom att kontakta ett tryckeri. De kreativa själar som jobbar med tryck har öga för det grafiska och kan troligen även hjälpa dig att skapa en logotyp om du inte har en, eller att formge den trycksak eller bok du vill ge ut. Att trycka något idag går snabbt när mycket sker med digitaltryck, vilket innebär att du kan maila en fil med det som ska tryckas och troligen hämta det samma eller nästa dag.

Så sätt ditt mål, satsa stort och tryck till

Tryck din logo på tröjor, kuddar, gardiner eller skapa ett fantastiskt mönster med hjälp av digitaltryck. Gör din egen tapet eller tryck till på ett tyg och skapa en helt egen kollektion. Har du världens sötaste barnbarn? Samla då alla bilder i en fotobok, så du har dem lättillgängligt och snyggt. Idag finns det tryckerier som satsar på bra miljötänk, så fråga efter tryckmetoder och köp profilkläder i eko material. Välsorterade tryckerier har garanterat bra webbsajter där du kan surfa runt och se sortiment och låta dig inspireras och därefter beställa direkt online - broschyr, visitkort, trycksak, brevpapper eller vepa. Vad är ditt nästa köp?

Bra kontorsmöbler går även att hitta begagnade

16 mar 2020

Går det bra för ert nystartade företag? Har ni nya lokaler och fler anställda? Då gäller det att fylla arbetsplatsen med kontorsmöbler som ger en bra arbetsmiljö och trivsel för alla.

Men hur ska man tänka då man möblerar en arbetsplats? Ska man köpa nytt eller begagnat? Det går faktiskt att få tag på en hel del bra begagnade kontorsmöbler som nästan är som nya. Värdeminskningen på kontorsmöbler är dessutom stor så det går verkligen att fynda till bra priser. Kontorsmöbler är dessutom oftast av hög kvalitet och många av möblerna är tänkta att hålla i minst tio år. Nackdelen med att köpa begagnat är att man inte får någon garanti på möblerna vilket är fallet då man köper nytt. Så går något ändå sönder får man själv reparera.

Fördelen med att köpa nya kontorsstolar är att garanti ingår

Köper man helt ny inredning så slipper man få problem med eventuella dolda fel som kan dyka upp. Höj och sänkbara skrivbord vill man ska fungera och inte fastna i fel läge. En kontorsstol slits dessutom mycket då den oftast används dagligen under hela arbetsveckan. Slitage och påfrestningar är alltså stora på just kontorsstolar. Provsitt därför alla stolar och kolla så att reglage fungerar. Begagnade hurtsar och skåp bör också kontrolleras. Öppna varenda skåpdörr och låda och kontrollera så att de går lätt att stänga. Kolla också att det finns nycklar till de som är låsbara.

Ergonomi och funktion är viktigast då man väljer möbler till arbetsplatsen

Det kan också bli lite variation på möblerna om man köper begagnat då det kan vara svårt att hitta enhetliga möbler till alla. Men det behöver inte vara en nackdel. Men har man företaget som känner att man måste visa upp senaste designen och färgerna på kontorsstolarna så ska man kanske köpa nytt. Fast en udda lite lagom sliten miljö kan också signalera självsäkerhet och inte minst miljötänk. Viktigast är ändå att möblerna är ergonomiskt anpassade och att de fungerar. Även då man köper nytt. Vid köp av en stol till arbetsplatsen kanske man ska tänka på om den måste ha hjul, går att justera i höjdled och har bra stöd för ryggen. Vi rekommenderar till exempel ergonomisk arbetsstol. Är det inte till ett nytt kontor utan där man ska byta ut slitna möbler så är det en fördel och höra efter med de anställda och se vad de tycker och vilka önskemål de har.

Inkomster och utgifter

9 mar 2020

En liten firma eller ett jättestort företag spelar ingen roll, löner ska administreras. Både det lilla och det stora företaget kan få lön för mödan med en enklare löneadministration.

Företag kan se otroligt olika ut. Allt från den lilla firman till stora koncernen. Vad de sysslar med varierar även det. Men oavsett om man säljer importerade sidenblommor från Sydostasien, bygger gasturbiner eller importerar italienska marmorbadkar så har man ett gemensamt: omkostnader. Vad de här kostnaderna består av är naturligtvis olika beroende på företag. Sidenblommor kräver kanske tullavgifter och italienska marmorbadkar kanske måste försäkras. En del omkostnader kan vara fasta, men omkostnader kan också vara sådant som man kan påverka. En sådan påverkbar omkostnad är kostnaden för löneadministration. Är företaget tillräckligt stort kan man spara betydande belopp på att göra löneadministrationen smidigare.

Dollarsedlar upphängda på tvättstreck

Vägar till smidigare löneadministration

Hur ett företags löneadministration ser ut beror naturligtvis på antalet anställda. Ökar volymen så ökar komplexiteten, som matematikern Irvin Schnurfman uttryckte det. Det gäller inte bara komplexa tal, utan även antal löner som ska administreras inom ett företag. Om lönehanteringen i ett företag inte fungerar så smidigt som den ska bör man göra en översyn av hela utbetalningskedjan. Vilka program använder man? Hur ser administrationen ut? Kan delar av administrationen automatiseras? Listan kan göras nästan ändlös. Är ett företag tillräckligt stort blir det komplicerat till slut. Mängden anställda kan vara stor, flera olika kollektivavtal kan gälla för olika avdelningar på ett företag, det kan vara fråga om att betala ut olika ersättningar för obekväm arbetstid eller traktamenten. Kort sagt är det lite av en djungel att reda ut de här frågorna ibland.

Vart kan man vända sig?

Lyckligtvis lever vi i en värld full av experter och andra kunniga människor som ser till att såna här problem kan angripas på ett enkelt och effektivt sätt. Det finns sätt att få den här imaginära djungeln att se ut som frisk och lummig tallskog. Det finns nämligen färdigutvecklade system, till exempel HR Plus och liknande, som tar ett helhetsgrepp om situationen och analyserar varje del i det komplexa arbetet med löneadministrationen. Utifrån den analysen kan man sedan se vilka delar som kan effektiviseras och hur de bör effektiviseras. Även behovsanalyser och andra förstudier kan göras via sådana här system. Då får man en bra överblick över hur läget ser ut, vad man kan åtgärda och vad man bör åtgärda. Det man åtgärdar kommer i slutändan att spara pengar och tid för företaget.

På denna sida hittar du mer information om programmet HR Plus: https://www.hrplus.nu/

Varför man ska sätta mål

9 mar 2020

Det enda sättet att veta om man nått sitt mål är att veta vad målet är. Men varför är det viktigt att sätta mål och hur ska man tänka när man sätter sina mål och börjar arbeta för att komma dit?

Många menar att för att nå ett mål så måste man exakt definiera hur målet ska vara och sedan skapa delmål och strategier för att komma dit. Det är den enklaste vägen att gå om målen gäller utveckling av företag men om det gäller personlig utveckling privat eller av personal, så är inte alltid den raka vägen den rätta eller ens möjlig. Att sätta mål är ändå viktigt av två anledningar: man vet i vilken riktning man ska röra sig och man vet när man kommit dit.

Hur man sätter mål

När man sätter mål så kan man sätta smarta mål eller mindre bra mål. Ett smart mål är ett mål som innebär att det inte tar slut när man kommer till målet. Många som uppnår sina mål drabbas av en tomhet eftersom de endast haft målet i sikte och inte vad man ska göra när man uppnått det. Om man till exempel har som mål att ha en miljon på banken så måste det i målets finstilta finnas en anledning till varför man vill ha det och vad man ska göra när man uppnått det. Det kan till exempel vara att man vill köpa drömhuset för att kunna samla familjen och börja arbeta kortare dagar för att kunna satsa mer på sin konst. Har man den definitionen istället för bara målet en miljon på banken, så finns det ett liv och en glädje när målet är uppnått.

När målet ändras

Vid definition av mål så är det viktigt att man tänker varför man har målet. Om målet är att gå på månen och man inte har något av de kriterier som uppges krävas för att bli astronaut så kan man fundera på varför man vill gå på månen. Kanske kan man uppnå samma mål men genom att göra något annat? Det finns också massor av exempel på människor som uppnått mål som de enligt konstens alla regler, aldrig borde lyckats med. Men målet kanske också ändras under resans gång. Om målet är astronaut så kanske man upptäcker under resan att det är mycket roligare med astronomi eller att kanske coacha andra inom maratonlöpning.

Är du på jakt efter en trollkarl?

5 mar 2020

Vid ett företagsevent, på en mässa eller ett mingel kan man ibland önska sig lite magisk hjälp. Även uppdrag som att planera en möhippa eller stor fest kan få en att vilja ha en gnutta magi.

När man ordnar ett stort evenemang av något slag, oavsett om det är privat eller professionellt, vill man så klart att det ska bli så bra som möjligt. En upplevelse utöver det vanliga, som deltagarna minns och talar gott om långt efteråt. Magisk hjälp à la Askungens möss och goda fe lär troligtvis inte förekomma, men kanske går det att göra ett event mer magiskt på andra sätt.

Någon utöver det vanliga

Ett bra sätt att få litet extra liv på en fest eller ett evenemang är att boka in någon som är välkänd eller som har någon särskild talang. Till exempel en duktig sångare som kan ge ett litet, privat uppträdande på en 50-årsfest eller en inspirerande och framstående idrottare som kan ge ett upplyftande och lärorikt pepptalk på företagskonferensen. Eller varför inte någon som nyligen fått en stor utmärkelse inom samma område som det egna företaget verkar inom? Eller låta en kändiskock komma och lära deltagarna att laga till en riktigt fin middag? När det kommer till att tänka ut roliga, utvecklande och intressanta inslag under ett evenemang så är det bara kreativiteten och budgeten som sätter gränser. Men vad sägs om att göra något alldeles extra magiskt?

Trolla fram en magiker

Trollkarlar är inte bara för barnkalas, eller vita kaniner och duvor som kommer ur en hatt. Det är inte heller alltid en man i svarta kläder som dramatiskt låtsas såga itu sin kvinnliga assistent. Nej, moderna magiker är ofta otroligt skickliga och fingerfärdiga och de har lämnat de dammiga gamla stereotyperna bakom sig. Nya tekniker med inspiration och kunskap från hela världen och högre krav på skicklighet har gett oss en helt ny generation av magiker. Dagens magiker kan se ut hur som helst. Vem har inte sett coola gatumagiker på nätet och i TV-program eller sett magiker uppträda i olika talangprogram? Tänk dig en magiker som underhållning på ditt nästa stora evenemang. Det skulle utan tvekan kunna bidra till att skapa en minnesvärd stund. Men, hur trollar man fram en magiker? Känner du inte redan en trollkarl, eller vet en bekant som gör det, är det ett säkert kort att söka på nätet.

Hur fångar man uppmärksamheten och fokuset i publiken?

5 mar 2020

Är det sant att du bara har 20 sekunder på dig att fånga någons uppmärksamhet? Orkar en publik bara lyssna i 20 minuter och varför försvinner intresset? Läs varför föredrag gör dig trött.

Du har säkert varit med om att någon gång ha lyssnat på en person som håller ett kortare föredrag eller kanske du rent av varit åhörare på en längre föreläsning. Det finns lika många skiftande talare som det finns ämnen att föreläsa om. En del har förmågan att fånga ens uppmärksamhet direkt medan andra är mindre kunniga på den punkten. Den mindre tränade föreläsaren kan få den mest hängivne åhöraren att börja gäspa, medan en föredragshållare som utvecklat sin retorik kan fånga din uppmärksamhet så till den milda grad att tiden försvinner.

Räcker det med 20 sekunder för att fånga någons uppmärksamhet?

Det sägs att man ska kunna presentera det man vill säga på lika lång tid som det tar att göra en hissresa. Det är vanligtvis runt 20 sekunder. Dessa första sekunder kan vara helt avgörande för om den eller de du har framför dig ska fortsätta lyssna eller inte. Vad du säger är i detta fallet mindre viktigt än hur du säger det. Lika viktigt är det att komma ihåg att du pratar med hela dig. Din kroppshållning, din ögonkontakt, ditt leende. Tro nu inte att det bara är att träna på ett bländande och varmt leende framför spegeln medan du övar in en replik där du har lika mycket koll på hur du säger det som vad du säger. Nej, det är mer än så som ska till. Det viktigaste av allt är att du låter hjärtat och passionen för ditt ämne vara med.

Har du någon gång undrar varför du blir trött under ett föredrag?

På denna fråga finns inget enkelt svar som gäller för alla, eftersom vi fungerar så olika, men här kommer några vanliga orsaker. Det kan vara mörklagt i rummet vilket signalerar till hjärnan att den kan börja slappna av och till och med börja förbereda sig för sömn. En annan orsak är att det kan vara ont om syre vilket får kroppen att gå ner i viloläge. Ämnet kan vara ointressant för just dig och då är det en försvarsmekanism att koppla av och gå ner i varv eftersom du inte kan gå därifrån. Om du ska hålla ett föredrag själv, om än aldrig så kort, gör det engagerat. Vi rekommenderar att läsa mer på denna sida: https://www.presentationsteknik.net/

Hur skapar man en bättre arbetsmiljö?

4 mar 2020

Att vara mån om de anställdas hälsa är ekonomiskt smart och vi vet att arbetsmiljön påverkar hur vi mår. Skapa bra förutsättningar nu - investera i de anställda genom kunskaper i ergonomi.

Antingen har ni en företagshälsovård som besitter kunskapen och kan hjälpa er eller så hyr ni in en konsult med kunskap om arbetsplatsergonomi. Är du smart så finns det dessutom fler vägar att gå - som att låta hela personalen gå en kurs och lära sig om ergonomi på sin faktiska arbetsplats. Investera i de anställda - visa att företaget är mån om deras hälsa och är villiga att göra investeringar i arbetsmiljön. Ni kommer snart se resultat i form av ökad medvetenhet, personal som ställer medvetna krav och önskemål samt färre sjukskrivningar. En sådan investering resulterar inte bara i gladare och mer välmående personal utan som en naturlig följd även bättre resultat i arbetet.

Vad kan förbättras i arbetet

Genom att låta utbildarna komma till er vardag, att hålla utbildningen på plats och se just era förutsättningar, arbetsställningar, tunga lyft eller monotona rörelser kan de förebygga och stötta upp så ni får exakt den kunskap ni behöver i er vardag för att jobba mer effektivt och mer hälsosamt. Många små statiska rörelser som utförs konsekvent om och om igen kan leda till problem som ingen förstår var de kommer ifrån. Ett tränat öga ser sådant och förstår hur kroppen påverkas av arbetsmiljön och belastningen. Genom att upptäcka skadliga rörelsemönster och arbetsställningar i god tid kan skador och smärta förebyggas och undvikas. Har någon av era anställda problem med värk och smärta, låt oss identifiera och bygga bort orsaken.

En fördjupad förståelse om kroppen

I många yrken utmanas våra kroppar av belastning och tunga arbetsmoment. Att lyfta tungt behöver inte vara farligt, förutsatt att man lyfter rätt. Genom att genomgå en ergonomiutbildning som inkluderar belastningsergonomi kan anställda inom till exempel vård och omsorg, bygg, lokalvård, livsmedel med flera förebygga och undvika skador alternativt hitta orsaken till problem de redan upplever idag. Arbetsgivaren har ett ansvar i att se till så de anställda har kunskaper kring lämpliga arbetsställningar och rörelser och de eventuella risker arbetet och slarv eventuellt kan medföra. Arbetstagaren i sin tur är skyldiga att följa de instruktioner arbetsgivaren ger. Att investera i en utbildning, höjer medvetandet, intresset och kunskapen vilket i sin tur leder till piggare och gladare personal, bättre arbetsresultat och högre vinster.

Hård konkurrens att hitta rätt personal på arbetsmarknaden i Stockholm

3 mar 2020

Hur hittar man rätt personal till sitt företag i Stockholm? Det handlar om en hård konkurrens att hitta rätt personal på arbetsmarknaden i Stockholm. Kompetens kommer och kompetens går.

Tiderna förändras och tiden då en person stannande inom samma företag och erhöll en guldklocka är för längesen förbi. Idag ser man som anställd om sitt eget hus och man vet att ett byte av arbetsgivare kan ge ett tjockare lönekuvert och fler förmåner. Det är, kort sagt, huggsexa om kompetens och företag i Stockholm har alltid sina ögon och öron öppna för att hitta nya, kompetenta förmågor. Det är, helt enkelt, en tuff situation att hantera.

En man skakar hand

Företag lockar kompetens från konkurrenter

Ett exempel handlar om internutbildning. Många större företag har utbildningar som kostar väldigt mycket pengar och som ger extra hög kompetens inom specifika områden. Det är vanskligt sett till att konkurrenter ofta är medvetna om vilka som gått igenom dessa utbildningar och som - nästan samma dag som den är slutförd - kan ha ett färdig anställningskontrakt att lämna över till en deltagare. Ett kontrakt med högre lön och med bättre förmåner.

Företag A betalar alltså i slutändan för att företag B - en konkurrent - ska få en specialkompetens. Så kan det se ut i Stockholm och inom egentligen alla branscher och områden. Man ska även vara medveten om en annan negativ aspekt av detta: en felrekrytering är kostsam.

Fler tar professionell hjälp med rekrytering i Stockholm

Marknaden är öppen och det finns inte - som inom idrottsvärlden - något transferfönster att ta hänsyn till. Förvisso så kan vissa företag skriva in klausuler i sina anställningskontrakt som gör att man som anställd hamnar i karantän under en tid innan man får söka arbete hos konkurrerande bolag - men då får man även betala lön under tiden.

Ser man detta ur ett företagsperspektiv så handlar det om tuffa situationer. Man förlorar någon som man satsat på, någon som tillför företaget någonting och som verkligen har en kompetens som behövs. Hur ersätter man en sådan person? Det handlar, som sagt, om en delikat situation. Väljer man fel person i samband med en rekrytering så kommer det dels att kosta en massa pengar och dels så handlar det om att värdefull tid går till spillo.

En annan viktig del gällande det senare handlar om tiden det tar att anställa. Hur många ansökningar kommer in, hur många av dessa känns relevanta, hur lång tid tar det att gå igenom alla CV:n, intervjua personer och slutligen bestämma sig? En anställning måste ske baserat på undersökning och fakta - inte på känsla - och det är något som kräver tid.

Den tiden behöver företag emellertid inte lägga ner själva. Faktum är att situationen i Stockholm skapat en värdefull partner i samband med all rekrytering: professionell headhunting och rekrytering.

Headhunting - en del av rekrytering i Stockholm

Genom att ta extern hjälp med rekrytering så öppnas två möjligheter för ett företag i Stockholm. A) man får tid över till att sköta den huvudsakliga verksamheten och B) man får rätt person till jobbet. Professionell rekrytering är inte gratis, men som vi sa tidigare så kostar det mycket att välja fel person ocks. Rätt person kan skapa en större lönsamhet också och innebära ett stort värde för ett företag. Det handlar i många fall om välinvesterade pengar.

Hur går då en professionell rekrytering i Stockholm? Det finns några punkter som kan vara värd att nämna i sammanhanget.

  • Tålamod. Det kan ta tid att hitta rätt person. Man utgår från företagets behov och man måste även blanda in personliga egenskaper i jakten. Ju högre tjänst som ska tillsättas, desto mer delikat blir jakten. Det tar tid och det måste göra så. Företag inom rekrytering kan därför ofta erbjuda tillfälliga lösningar enligt modellen Interim. Medan man söker efter en permanent person för jobbet så erbjuder man en lösning som fungerar på kortare sikt. Varje kandidat granskas, undersöks och blir noggrant testad genom moderna verktyg för exempelvis intelligens och personlighet.
  • Headhunting: Rent krasst nu: ett annat företag har tagit en nyckelspelare från ert företag och vad hindrar er från att göra detsamma? Det finns ingenting som säger att ni ska rekrytera internt och låta bli andra företag. Professionella rekryteringsföretag har koll på intressanta kandidater som för närvarande kan arbeta på andra företag - och med helt andra saker. Rätt person kan sitta på helt fel stol och hantera helt fel uppgifter i förhållande till den egna kompetensen. Det är det som headhunting betyder: en rekryterare vet vilka personer som har speciella begåvningar och kan locka dem till nya utmaningar. Det kan göra skillnad för ert företag i slutändan.

Elektronisk körjournal

1 mar 2020

Vill du förenkla din arbetsdag? Med hjälp av en körjournal så har du koll på allt i ditt företag och det sköts automatiskt med hjälp av en digital lösning. Ta reda på hur!

Att ha en körjournal underlättar din arbetsdag oavsett om du är lastbilschaufför eller försäljare. Med hjälp av en körjournal får du koll på var och hur långt du har kört samt en hel del andra detaljer. Väljer du att satsa på en elektronisk körjournal som bygger på IoT-teknik har du många smarta lösningar som hjälper dig under din arbetsdag. Med IoT-teknik är du alltid uppkopplad och körjournalen sköter sig på egen hand. Allt laddas upp automatiskt och du kan lätt ta fram din mobil för att se över din körjournal. Givetvis kan du titta i din körjournal via din dator också. Precis allt sparas i en körjournal. Det är till och med så att den håller koll på om du kör i ett område med trängselskatt. För den miljömedvetna så finns det också en möjlighet att följa hur mycket CO2-utsläpp din bil orsakar. Du kan lätt följa en redovisning av utsläpp och det gör det lättare för dig att se om du kan göra någon form av förändring.

IoT- teknik - vad är det för något?

Alla kanske inte har koll på vad denna teknik innebär, så här kommer en förklaring. IoT är en förkortning av internet of things och är en teknik som är mycket användbar för företag. Med hjälp av internet så utförs många tjänster automatiskt och det tjänar företag mycket tid på. Med IoT menas att saker och ting är uppkopplade på internet och med hjälp av internet så samlas data som sedan redovisas för användaren. När användaren har datan redovisad så är det lätt att arbeta med den och göra en uppföljning. Det är en praktisk lösning för stora företag som har mycket data att sköta. Med hjälp av internet så sköts mycket av den datan istället automatiskt.

Många fördelar med körjournal

Skaffar du en elektronisk körjournal så har du många bra lösningar att använda dig av. Med hjälp av en elektronisk körjournal så har du koll på mer än bara hur många mil du kört. Körjournalen underlättar din redovisning och uppföljning av ditt företag. Det blir lättare att utföra den annars så tidskrävande faktureringen och löneadministrationen då den datan är automatiskt sparad i körjournalen. En annan smart grej är att körjournalen uppdateras i realtid så du har färska uppgifter. Vi rekommenderar denna hemsida: https://www.trakk.se

Får man köpa lunch på företagskortet?

24 feb 2020

När får man köpa lunch på företagskortet? Svaret på frågan är både knepig och lätt. Äter du inom ramen för jobbet så använd företagskortet. Äter du som privatperson ska du betala själv.

Det är självklart att du som är en egen företagare ska kunna använda ditt företagskort när du är ute och träffar dina kunder i affärer och till exempel äter lunch. Du har ett möte där du diskuterar arbetsrelaterade frågor, då har du rätt att betala med företagskortet och använda kvittot i din momsredovisning.

Men det här kan bli en samvetsfråga. För om du träffar en kund men bara för att umgås och prata privata angelägenheter är det inte okej att du drar av momsen. Svårast att balansera den här frågan är ofta möten som är förutsättningslösa och slutar i en affärsuppgörelse. Du gick dit utan att veta vad mötet skulle handla om, privat eller företagssnack? Om mötet slutade med en affärsuppgörelse bör det ändå vara rätt att betala lunchen med företagskortet.

Fyra personer skålar runt matbord

Skillnad på affärslunch, fika och förmåner

Som företagare vill du kanske bjuda dina anställda på en matbit eller en öl då och då för att det är trevligt. Det brukar vara varmt uppskattat och ett bra sätt att belöna dina medarbetare och hålla dem och dig själv på gott humör. Mat och dryck är ju något socialt att samlas kring och stärker banden i gruppen, det kan också kännas lite mindre formellt och öppna upp samtalet er emellan.

Men du som handlar med företagskortet bör känna till att det finns gradskillnader i Skatteverkets regler när det gäller vad som sen är avdragsgillt och inte.

Alla företagare med anställda kan bjuda på enklare förtäring och förfriskningar utan att det spelar någon roll. Men grundregeln är att om anställda får ta emot förmåner ska det beskattas. Det ses alltså som en lön som Skatteverket ska få in skatt på. Det gäller såväl resor som gåvor och mat. På skatteverket.se kan du kolla vilka matpriser som gäller. I runda slängar kan man säga att om du handlar mat för under hundralappen exklusive moms till dina anställda kan du och de se det som enklare förtäring. Köper du en matbit eller dryck dyrare än hundralappen per anställd är det en förmån. Fika är alltså okej. En rejäl middag knepigare. Däremot får du ha personalfest men högst två gånger per år.

Hårdare regler

Tidigare var myndigheterna mindre noga med att företagare bekostade arbetsluncher och övertidsmat till sina anställda. I dag räknas dock frukt, kaffe med bulle, en enkel macka eller glass som enklare förtäring medan en frukostbox till de anställda är en förmån som ska beskattas av den som får förmånen.

För några år sen var tumregeln att 90 kr per anställd (exklusive moms) var helt avdragsgillt om mötet var ordentligt dokumenterat. I redovisningen skulle det framgå vilket sammanhanget var, syftet med det aktuella arbetsmötet, vilket arbete som utfördes under mötet och vilka anställda som medverkade. Reglerna kring dokumentation gäller fortfarande.

Rätt medarbetare kan få företaget att växa

18 feb 2020

Det finns två typer av företag. De med en framtid på nätet och så de med ingen framtid alls. Orden kommer från Bill Gates. Men så gott som alla företag av idag har nog i alla fall en hemsida.

Genom att ha en hemsida för sitt företag och sen se till så att man hamnar högt upp i sökmotorernas träfflistor kan företaget få ganska så många kunder. Men det är också viktigt idag att synas på sociala medier och att man där presenterar sin företagsprofil och hela tiden uppdaterar tillgänglig information. Inte sällan medverkar även de anställda med olika inlägg för att bygga profilen. Att marknadsföra sitt företag är idag egentligen ganska så enkelt och billigt.

Det är mycket att tänka på inför en rekrytering

De flesta bygger dock sina företag med hjälp av sina anställda och att anställa någon kan vara företagets största investering. Det är en viktig sak och vem man anställer har stor betydelse för firmans framtid och utveckling. Därför ska man lägga ner mycket tid på att hitta rätt person och fundera på vad för slags person man eftersöker. Det är också en stor sak att bli arbetsgivare och det finns en mängd lagar och regler som man måste sätta sig in i. Tack och lov så har vi skatteverket som mer än gärna hjälper till att svara på alla frågor som kan dyka upp. Hos skatteverket ska man också registrera sig som arbetsgivare då man ska anställa för första gången.

Man kan leta personal själv eller låta en rekryteringsfirma göra jobbet

Innan man anställer ska man fundera på vilken slags medarbetare man önskar sig. Vad behöver företaget för att växa? Är man som chef en kreativ person som ser helheter så kanske man ska ha en medarbetare som har öga för detaljer och förvaltande? Någon som kan balansera upp det som man själv kanske inte är så bra på? Rekryteringsprocessen kan vara knepig om man inte har erfarenhet sedan tidigare. Det kostar en massa arbetstid att rekrytera om man nu inte väljer att anlita en rekryteringsfirma. Vad ska den nya personen göra? Vilka kvalifikationer behövs? Vilka egenskaper får personen gärna ha? Formulera sedan en platsannons och fundera över vilka rekryteringsvägar som kan fungera. Annons, nätverk eller kanske kontakter. Många tjänster tillsätts faktiskt genom kontakter. Jämför sedan de ansökan som ni får in så att ni sen i slutändan kan känna er nöjda med valet. Vill man spara all arbetstid skulle vi rekommendera att anlita en rekryteringsfirma, speciellt en som jobbar med rekrytering genom Executive Search

Så går en konkurs till

16 feb 2020

Att ansöka om en konkurs sker inte lättvindigt. Rättsväsendet har sett till så at det inte sker på något snabbt sätt, eller så att man ska kunna sätta det i system. Vissa kriminella, bildar företag, utan egentlig avsikt att leva vidare som ett företag, utan ser till att via företaget köpa in saker som de inte har tänkt sig betala för.

Och i stället för att betala för varorna eller tjänsterna som de har beställt, ser de till att företaget går i konkurs, så att de inte behöver betala för dem alls. Det är därför det finns en viss ordning för hur och när ett företag faktiskt får gå i konkurs. Här går vi igenom hur en konkurs går till.

  1. Först ansöks om få gå i konkurs. Det första som man bör göra är att man sänder in en ansökan om att ett visst företag ska gå i konkurs. Det kan man själv göra, som företagare, men även en leverantör som har skulder att driva in, kan ansöka om att företaget som inte har betalat, ska gå i konkurs. Sedan är det upp till domstolen som ska avgöra om företaget ska gå i konkurs eller inte. Är det så att man inte får betalt för en fordran som man har hos företaget, blir man tvungen att betala för en konkursansökan. En konkursansökan kostar 2.800 för den som har en skuld att driva in. För företaget självt är det avgiftsfritt att ansöka om konkurs.
  2. Konkursförvaltare utses av en tingsrätt. När det väl har kommit in en ansökan om konkurs, så fattar tingsrätten beslut om man ska bevilja ett företag att gå i konkurs eller ej. Det måste stå helt klart att företaget inte kan betala sina skulder. Annars beviljar inte en tingsrätt företaget att få gå i konkurs. Är det så att man egentligen har en möjlighet att betala sina skulder, så ska man ju det. Därför gör man en utredning om företagets ekonomi. Först när det står klart att företaget inte alls kan betala sina skulder, och heller inte inom den närmaste tiden har en sådan möjlighet så tillåter man företaget att gå i konkurs. Då utser tingsrätten en konkursförvaltare. Den personen ska då utreda vilka som har fordringar som de vill få betalt av företaget.
  3. Skulder ska betalas så långt det går. När ett företag sedan går i konkurs, ska konkursförvaltaren se till att de som har skulder att driva in, verkligen ska få betalt. Oavsett om man själv ser att det egna företaget inte kan betala sina skulder – det kan ju bero på att intäkterna inte kommer in som man har tänkt, eller att något annat har hänt i företaget som gör att intäkterna uteblir, så kan man alltid behöva råd som är guld värda.

Ta kontakt med en jurist som kan ge förslag och råd om hur man kan agera för företagets bästa. Läs mer om konkurser här.

← Äldre inlägg