Arbetsmarknaden i Solna

I Solna kan du hitta en flyttfirma och ett bubblande IT-bolag i samma kvarter. Företagslivet här är varierat, och med sina 9 500 olika aktörer i näringslivet finns stora variationer. Något som har gjort Solna till en attraktiv stad för företag – såväl flyttfirmor som IT-bolag – är läget. Det går snabbt att ta sig hit från centrala Stockholm och både Arlanda och Bromma Flygplats finns inom räckhåll. Faktum är att Solna har utsetts till Sveriges bästa företagsklimat av Svenskt Näringsliv – de senaste nio åren.

Funderar du på att sysselsätta dig genom att till exempel starta en flyttfirma, en frisörsalong eller något annat, är Solna med stor sannolikhet en mycket bra plats att göra det på.

Jobbprogram

Solna Stad håller i flera jobbprogram för den som har problem att hitta jobb i staden. Till exempel:

 

  • Traineejobb kan sökas av den som är mellan 20 och 24 år, som är nyanländ eller som är långtidsarbetslös efter att ha fyllt 25 år. Det som gör traineejobb speciellt är att du kan studera en yrkesutbildning på halvtid och arbeta inom det yrke du pluggar till på halvtid – tillsammans utgör de heltid alltså. Exempel på traineejobb kan till exempel vara kock eller målare, yrken som det finns yrkesprogram till på gymnasiet. Det här kan inte appliceras på yrken som ofta inte kräver en viss utbildning, till exempel att jobba på flyttfirma.
  • Ett utbildningskontrakt passar den som inte slutförde gymnasiet, eller som helt enkelt aldrig började. Kompetensen införskaffas genom att studera på folkhögskola eller på Komvux på halvtid. Den andra ”halva tiden” spenderas” på praktik och arbete. Studierna går alltså i en lite lugnare takt jämfört hur det är med att gå gymnasiet i vanliga fall, som ju är på heltid. Det här leder till mindre stress och att det följaktligen samtidigt blir lättare att behålla motivationen.

Kommunikationer

Som tidigare nämnt är en anledning till att så många företag etablerat sig i Solna de goda kommunikationerna. Det här gör att man utan problem kan bo i andra delar av Stockholms län, samtidigt som man har ett arbete i Solna. Till exempel går pendeln till Solna Station och tunnelbanan till stationer som Västra Skogen, Huvudsta och Solna centrum.

26 Sep 2017