Bokföringsprogram eller redovisningsbyrå?

För de flesta företagare är det arbetet som är roligast att utföra. Man brinner för sitt jobb och älskar att utföra det. Men lika roligt är det inte att ta hand om alla fakturor, kvitton och verifikationer. Bokföringen ligger som ett mörkt moln över arbetsdagen. Det finns två vägar att gå – antingen bokföra själv via ett eget bokföringsprogram eller anlita en redovisningsbyrå.

Genomföra bokföringen själv:

  • PLUS Som företagare har du hela tiden exakt kontroll på allt som sker gällande utgifter, intäkter m.m.

  • PLUS Det blir billigare än att anlita en redovisningsfirma för bokföringen.

  • MINUS Det tar ofta längre tid att genomföra bokföringen själv än att lägga ut det på ett extern företag. I och med att det är tid som annars kunde användas för att generera intäkter kan det bli billigare i längden att låta någon redovisningsfirma ha helt ansvar för hela bokföringen
  • MINUS Det är lätt att bokföra – så länge man inte stöter på problem. Då tar det lång tid och är extremt krångligt. Det kan därmed bli dyrt i längden med antal timmar som läggs på detta. Utöver det kan det lättare bli fel vilket även det kan bli riktigt kostsamt.

 

Kort sagt handlar det helt enkelt om att spara tid och ork genom att låta någon annan ta hand om bokföringen. Men det kostar mer än om man gjort det själv. Det blir därmed en avvägning mellan kunskap, tid, ork och kostnadseffektivitet.

Stor flexibilitet i Stockholm

Det finns appar som underlättar bokföringen. Utöver det en rad olika bokföringsprogram. Möjligheten finns alltså att bokföra en hel del själv. Samtidigt finns flera både större och mindre bokföringsfirmor som kan ta hand om hela bokföringen. Så frågan blir om man vill göra det själv eller anlita ett företag.

Men det går även att kombinera detta. Där utbudet är som störst (Stockholm) finns även flest kreativa lösningar. Lösningar som kan attrahera företagare runt om i Sverige, även om det själv inte är beläget just i Stockholm. Men eftersom staden är ”Sveriges puls” är det här som de flesta innovativa lösningarna har sitt ursprung.

En kombinationslösning är exempelvis att en enkel app som används för bokföring. Men istället för att betala en fast kostnad så betalas en abonnemangsavgift. Detta innebär att man kan höra av sig till bokföringsfirman (som i detta fall finns i Stockholm) och få hjälp om man kör fast. Det är även möjligt för dem att koppla upp sig via appen och se exakt hur bokföringen har genomförts. Därmed finns en säkerhet och en enkelhet. Och man spar pengar. Förutsatt att man vill bokföra själv.

29 Aug 2017