Event eller kick-off?

Det är höst och dags för nya tag. Skolorna satsar för att eleverna ska känna sig välkomna tillbaka, och att de ska rulla igång terminen med ny energi och nya tag. Företagen vill göra det samma och önskar att deras egen personal ska arbeta med ny energi och ny entusiasm. De flesta företag kör ju alltid kick-offer på hösten och avslutningsevent på våren. Detta för att ge personalen variation, skapa lojalitet mot företaget och ge dem en belöning så att de känner att de blir belönade för gott arbete. Alla behöver få uppmuntran och en klapp på axeln för att vilja orka jobba mer och föra arbetet framåt.

Beroende på om man är ett företag som behöver en sammansatt personalgrupp som är duktiga på att samarbeta, eller om man har en personalgrupp som inte beroende av varandras insatser, kan man behöva olika slags kick-offer, eller teambuildingsövningar. Är man endast ute efter att belöna personalen, kan man bara bjuda dem på en middag. Vill man däremot att personalen ska bli mer sammansvetsad, eller bli mer lojal mot företaget kan man se till att de tillsammans göra olika aktiviteter.

Femkamp

Man kan dela in personelan i olika grupper som sedan genomför en fem-kamp. Det kan vara allt från att pricka saker med tennisbollar, slänga ringar runt en pinne, vinna en dragkamp, 

Bygga tillsammans

Man kan bygga vad som helst tillsammans; ett torn, ett pussel, ett pyssel eller någonting som kräver mer än ett par händer. Det spelar ju ingen roll vad det är som de ska bygga, huvudsaken är att det krävs att de samarbetar för att det ska bli någonting. Det kräver samarbete, tankearbete och ett lag som kommer överens.

Ta sig ur ett rum

Man kan be gruppen att ta sig ur ett låst rum med hjälp av olika ledtrådar. Då kan det krävas att de ska lösa någon gåta för att då den först ledtråden, som ger nästa ledtråd, tills de har kommit så långt att de får nyckeln ut ur rummet. 

Grupporientering

Man kan gömma olika saker som finns inom ett visst utrymme, det kan vara en skog, en äng, en park, eller vad som helst. Gruppen ska leta efter sakerna antingen med hjälp av mobilen, eller med hjäp av ledtrådar. De måste samarbeta för att få de olika ledtrådarna. 

Alla dessa aktiviteter formar en vi-anda och en gruppkänsla. Andra aktiviteter som ger ungefär samma resultat är till exempel vinprovning som är anpassade för företag i Stockholm.

19 Oct 2018