Få företagets kapital ska växa

De flesta företag önskar sig nog ett stort och stadigt kapital. Företagare är ju som andra människor; vissa är slösaktiga och är generösa. Ju större kapital som de har, desto mer generösa blir de. Andra är snåla, ovasett hur stort kapital de har. Då spelar det ingen roll, om de sitter på ett stort kapital eller ej. De är lika måna om att inte spendera ett öre för mycket oavsett hur mycket pengar de sitter på. Dock är det gemensamma för alla företag att de borde spara mer. Är man ett aktivt företag, och agerar på en nationell eller global arena, så måste man vara rustad för alla möjliga och omöjliga scenarier i framtiden; allt kan hända.

Så kan företagen spara pengar

Som bekant, kanske, är det ju ingen idé för någon som vill spara att sätta pengarna på banken, eller hur? Vi får ju knappt någon ränta, och det beror i Sverige på att bankerna i sin tur inte får någon ränta från staten, via Riksbanken. Den ränta om bankerna får betalt för kallas reporäntan, osm för tillfället ligger på -2,5 procent. Det gör att bankerna förlorar på att ge sina kunder i sin tur någon ränta. Därför är det bättre för alla som vill spara pengar, att göra det genom att investera sina pengar på någon kapitalförvaltning som till exempel en infrastrukturfond. Genom att investera pengarna i bolag som i sin tur gör stora vinster och som sedan delar med sig av vinsten till sina aktieägare så vinner både privatpersoner och de företag som har investerat i dem. Det ger en högre avkastning än ett sparande på bank. 

Vad ska man välja?

Det är en ganska stor djungel av aktier och derivat på aktiemarknaden och börsen. Många som själva inte är insatta, anlitar i stället någon som är det. Antingen anlitar man en börsmäklare, eller en kapitalförvaltare. Andra litar inte på varken den ena eller den andra, utan låter i stället en robot köpa och sälja aktier. Roboten är programmerad så att den genast registrerar en höjning av en aktie, och även en sänkning av ett aktievärde och blixtsnabbt säljer och köper enligt de registrerade höjnngarna och sänkningarna på börsen. På så sätt är handeln inte beroende av människor, tankar, känslor eller dagsformen. Vissa tycker att det känns tryggt, medan andra vill ha riktiga människor som gör det arbetet åt dem. Som tur är finns det möjlighet att kunna välja både och eller det ena eller det andra.

2 Jul 2019