Fördelar med att ha videokonferens

Ett traditionellt möte där deltagarna samlas i en lokal är både kostsamt samt tar tid och energi i anspråk. Ny teknik har gjort det möjligt att ha videokonferenser, där mötesdeltagarna kan se varandra från den plats de befinner sig. Således sparar företaget in på resekostnader och får tid över som kan spenderas på annat som gynnar verksamheten.

Dessa fördelar har gjort videokonferenser väldigt populära på senare tid. Investeringen som krävs för att hålla en dylik konferens sparas snabbt ihop tack vare de ekonomiska fördelarna. Om ni, på ert företag, inte har en videokonferensanläggning ännu, kan det vara läge att investera i en om behovet finns.

Billigare

Som nämnt ovan kan företaget spara en hel del pengar på att konferens över videolänk. När långa resor ska göras blir det lätt dyrt, särskilt om det är en lång flygresa där inte det billigaste biljettalternativet väljs. Under långa resor krävs ofta att man kan sova ordentligt, detta för att inte vara helt slut under mötet som väntar. För att man i sin tur ska kunna sova ordentligt, kan biljetter i business- eller förstaklass krävas.

Därtill använder sig ofta stora företag av resebyråer, och möjligen en assistent på företaget som har kontakt med dem. Om så är fallet sparar assistenten även tid genom att slippa behöva sköta om resorna. Allt det här ger företaget utrymme att låta sin personal jobba med andra saker.

Bekvämare

Det här sammanfaller en del med texten under rubriken ovan. Att det blir bekvämare för den som ska delta i mötet är inte att underskatta. Av frekventa resor och vistelser på flygplatser och i taxibilar är det lätt att både bli stressad och trött. Det här påverkar såklart företaget negativt på lång sikt.

Därtill kan en videokonferens vara bekvämare när det kommer till själva dialogen. Missförstånd kan lätt ske på telefon när deltagarna inte kan se varandras ansiktsuttryck och kroppsspråk. Under en videokonferens kan man helt enkelt prata som att man faktiskt vore plats, med varandra.

Miljövänligt

De flesta långa resor inom affärsvärlden görs med flygplan. Om dessa resor kan minska till fördel för videokonferenser blir påverkan på planeten betydligt mindre. För många är det här ett av de starkaste argumenten för att börja använda sig av videokonferensanläggningar. Resandet blir helt enkelt onödigt när mötet enbart går ut på ett kortare, eller kanske lite längre, samtal.

Lämnar tid över till annat

Att en videokonferens lämnar tid över till annat är en av de största fördelarna med det. Istället för att en anställd ska behöva flyga långa resor, och vara borta några dagar innan han eller hon kan återgå till arbetet, sker det hela på mycket kort tid. Det här lämnar givetvis utrymme för företaget att fokusera på andra saker som kan öka produktiviteten. Tiden som en flygresa tar i anspråk är ibland, faktiskt, helt onödig.

13 Aug 2017