Fördelar med att vara konsult

Det finns flera fördelar med att vara konsult. Till exempel är det ofta välbetalt, ger dig flexibla arbetstider och är inte sällan mer stimulerande då du ständigt får spetsa din kompetens. Självklart finns det en del nackdelar också, och att vara konsult passar inte alla. Många menar till exempel att det inte finns samma i trygghet i att vara konsult (vissa menar dock motsatsen), då man inte har samma säkerhet i form av anställningsavtal och andra papper att luta sig tillbaka mot ifall uppdragen börjar sina.

Flexibelt

Är du managementkonsult i Stockholm? I sådana fall kanske du arbetar för ett stort företag där du den ena dagen reser inrikes och reser till Oslo den andra. Som konsult, varesig man är managementkonsult eller någon annan typ av konsult, kan man få resa i jobbet. Vissa ser det här som en nackdel – men andra tycker att det är riktigt roligt.

Det är inte bara flexibelt gällande stad och plats, utan även tid. Som konsult har du ofta en större makt över din egen tid. Eftersom timlönen dessutom är rätt hög kanske du till och med kan nöja dig med att arbeta halvdagar någon gång i veckan (eller mindre – det är ju upp till dig som obunden konsult). Det här kan vara väldigt praktiskt för den som är småbarnsförälder eller som behöver ett flexibelt schema av någon annan anledning.

Arbeta med det du är duktig på

Är du väldigt duktig på organisation och på att fatta beslut? Då kanske managementkonsult är något för dig att sträva efter att bli. Om du istället brinner för system och datorer, finns det säkerligen mängder av uppdrag för dig som är IT-konsult att ta dig an. Det som många finner glädje i som konsult är att de får jobba på hög nivå med något som de är intresserade av. Som konsult får man stora möjligheter att ständigt bli bättre på det man gör. När man inte är ute på uppdrag är det många konsulter som utbildar sig om branschen och gör sig mer attraktiv på marknaden.

Var finns det kunder?

Det går att spekulera i att det finns flest uppdragsgivare i storstäder som Stockholm, men givetvis finns det konsulter över hela landet. I de allra minsta städerna kanske det inte finns särskilt många konsulter, och om det gör det, får de ofta pendla eller arbeta på distans. Många av konsultuppdragen tillåter dig att arbeta på distans (framförallt om det gäller IT) och det spelar då ingen roll om du sitter i Stockholm, Göteborg eller Malmö. Om du inte känner din uppdragsgivare kanske du dock får åka till Stockholm eller annan stad för ett möte och en inledande intervju. Vissa företag betraktar processen att anlita en konsult ungefär som en anställningsintervju.

Exempel på vanliga konsulter

  • Managementkonsult
  • IT-konsult
  • Byggkonsult
  • Redovisningskonsult
  • Bokföringskonsult
  • Marknadsföringskonsult
  • PR-konsult

 

15 Sep 2017