Företag för hushållsnära tjänster i Stockholm

Stockholm är Sveriges största stad. Det är därför inte särskilt förvånande att utbudet här är stort, förmodligen det största i landet, när det kommer till tjänster av olika slag. Statistik från Skatteverket visar dessutom att boende i Stockholm med kranskommuner är bland de flitigaste brukarna av rutavdraget i hela landet.

Att Stockholmarna faktiskt använder hushållsnära tjänster i hög grad är givetvis också en faktor i att utbudet blir större. Företagen som finns som sysslar med detta är många, och de erbjuder många olika typer av tjänster. Det är till exempel inte ovanligt att man anlitar någon för barnpassning, eller att man ringer en firma för att få hjälp med sin hemstädning.

Hemstädning

Företagen som sysslar med hemstädning i Stockholm är många. Samma företag tenderar dessutom också att syssla med andra former av städning. Det kan till exempel handla om flytt- eller kontorsstädning. Stockholm är en stad med många som flyttar in och ut, och den hårda bostadsmarknaden gör att det också är vanligt att stockholmare flyttar inom staden – kanske mer vanligt än på andra håll i landet. Sammantaget bäddar det här för en god marknad för städföretagen att etablera sig på.

Den lönsamma verksamheten hänger troligen en hel del på rut-avdraget. Utan det är det inte lika många stockholmare som skulle känna sig manade att anlita en städfirma för sin hemstädning. Med det sagt gäller inte rut-avdraget för företag, så marknaden för kontorsstädning kanske är mer stabil. På senare tid har det pratats om att rot-avdraget skall begränsas – om så även sker med rut-avdraget kommer säkerligen en liten stagnering på marknaden att noteras.

Mer info om vad som ingår i hemstädning finns på denna hemsida: https://wwwstädningstockholm.net.

Barnpassning

Som nämnt i inledningen av den här texten är det inte ovanligt att man anlitar hjälp för sin barnpassning. Att göra det kan lämpa sig väl för ensamstående föräldrar eller hushåll där båda föräldrarna arbetar väldigt mycket. För att rut-avdraget ska gälla för den här tjänsten är det en förutsättning att barnet passas i sitt hem. Undantaget är när barnet ska hämtas eller lämnas i skolan eller fritidsaktiviteter.

 

Tidigare gällde rut-avdraget även för läxläsning. Det här gör det bara i viss mån nu. Barnpassaren får hjälpa till med skolarbete, men det får bara göras under högst en tiondel av tiden som varje barnpassningstillfälle utgör. Likaså får barnpassare stå för enklare matlagning, med matlagning som tjänst inte längre är avdragsgillt. Avdrag ges inte för arbete som kräver specialkunskaper och som hushållen normalt inte utför själva. Det kan till exempel då vara fråga om privatlärare eller personliga tränare.

1 Feb 2018