Frågor och svar om tygkassar

Många använder dem. Vissa använder dem dagligen när de handlar eller tar med sig saker till exempelvis gymmet, medan andra använder dem betydligt mer sällan. Många förespråkar att man använder tygkassar för att sålla ut användningen av plast, medan andra mest använder dem för att de är bekväma, eller för att man har hittat ett snyggt exemplar med tryck.

I den här texten bjuder vi på fakta om dem, som du troligen inte visste att du kanske ville veta.

Är de miljövänliga?

Både ja och nej, det beror i hög grad på hur mycket man använder dem. En dansk studie har visat att en tygkasse behöver användas minst 149 gånger för att bli kvitt sin påverkan på klimatet. Som en jämförelse kan påpekas att svenskar i snitt använder ungefär 80 plastkassar per år.

Anledningen är att tygkassar är ganska resurskrävande att tillverka – åtminstone de som är tillverkade av bomull. Problemet med plastkassar är kanske främst när de inte slängs eller återvinns på rätt sätt, och hamnar ute i naturen, samt att fossila bränslen krävs för att tillverka dem.

Kan man göra en tygkasse med eget tryck?

Det går, och många göra det. Desto vanligare är dock kanske att man går till en butik som erbjuder att trycka ett visst motiv, efter att man tillhandahåller en detaljerad beskrivning eller ett fotografi. För den som vill göra en tygkasse med tryck på egen hand är det möjligt, och det finns många guider på nätet som beskriver hur man gör.

Tygkasse med tryck är populärt bland företag, organisationer och musikgrupper. Många band som säljer merchandise har just en tygkasse med tryck i sortimentet.

Var köper man dem?

Det beror på vilken sort du vill ha. Ofta går de att hitta i ganska många olika varianter i de stora inredningsbutikerna. De kan också hittas på apotek, till exempel. Vill du ha en tygkasse med tryck som du valt själv, är det kanske smidigast att beställa på nätet (om du inte ska göra det själv). Dock finns det säkerligen ganska många butiker som låter dig komma in på plats med ett fotografi som de kan trycka. Detta kan passa om du av någon anledning inte vill beställa på nätet.

Hur väljer man rätt modell?

Att välja rätt kasse är enkelt. Se bara till dina behov. Faktorer att överväga är till exempel:

  • Ska du till exempel handla med den, bör den inte vara för liten.

  • Köper du en kasse för miljöns skull, bör du köpa en av bra kvalitet och som inte är gjord till fullo av bomull. Ett plus är om den bomull som finns i kassen är återvunnen.

  • Utseende. Tygkassar kommer i många olika skepnader. De kan variera i material, tryck, färg, storlek, längd på handtag och form. Här kan man gå mycket på magkänsla, givetvis.

 

 

6 Nov 2018