Frilansare slarvar ofta med hemmakontoret

Frilansare som jobbar hemifrån har blivit en allt vanligare bild på arbetsmarknaden. Det innebär givetvis en stor frihet att kunna styra sin egen tid och att slippa långa pendlingsresor till och från jobbet varje dag, men det finns även negativa sidor av att frilansa som lätt glöms bort.

En av de vanligaste är att det inte är någon annan som betalar din kontorsutrustning och ser till att du har bra belysning, bekväma möbler, en fungerande dator och att skrivarbläcket är påfyllt.

Du som frilansar är själv ansvarig för din hälsa

Många frilansare slarvar mycket med hemmakontoret. Man tänker att det nog duger med ett enkelt och billigt skrivbord från närmaste möbelvaruhus, att det funkar bra med en billig kontorsstol och att en vanlig bordslampa ger tillräcklig belysning. Det är sällan fallet.

När du sitter många timmar vid en dator eller arbetar med annat vid ett bord behöver du investera i bra kontorsmöbler för att det inte ska slita på kroppen. Det duger inte att ställa upp din laptop på köksbordet och sitta på en av dina pinnstolar. Jobbar du så kommer du snart att ha problem med axlar, nacke och rygg. Det är problem som smyger sig på så du märker dem kanske inte direkt.

Bra ergonomi är viktigt för att kunna jobba effektivt

Om du arbetar med dålig belysning och en obekväm arbetsställning kommer du att märka att du snabbare blir trött. Det är inte bra för produktiviteten. Du vill ju kunna göra ett bra jobb åt dina kunder. Det är svårt om du inte har rätt arbetsutrustning. Precis som att en designer aldrig skulle drömma om att jobba med en dator med pytteliten skärm med dålig kontrast bör du heller inte snåla på resten av arbetsmiljön.

Hur kan du få bra ergonomi på hemmakontoret?

Steg ett är en bra stol. Besök en proffsbutik för kontorsutrustning och prova ett antal olika stolar. Det är mycket individuellt vad som känns bekvämt då våra kroppar skiljer sig åt. Ett grundtips är att välja en stol med många inställningsmöjligheter. Utöver höjden bör du även kunna ställa in sitsens lutning och hur mycket svankstöd du vill ha. Om stolen har armstöd bör dessa också vara ställbara.

Nästa steg är ett bra skrivbord. Se till att bordet har en höjd så att armarna varken hamnar för högt eller lågt när du sitter stadigt i din stol med fötterna på golvet. Ett höj- och sänkbart bord är en relativt billig “lyx” som bara kostar någon tusenlapp extra. Det ger dig möjlighet att variera din arbetsställning under dagen.

Steg tre är givetvis belysningen. Se till att investera i lampor med tillräcklig ljusstyrka. För många arbeten är det att föredra en ljustemperatur som liknar dagsljus. Den kan kännas lite kall jämfört med andra lampor i din bostad men gör att du ser bättre och du kommer att känna dig mer vaken under dagen. Din kontorsbelysning ska givetvis inte blända eller ge reflexer i datorskärmen och det är bra att ha flera ljuskällor för att få ett mjukare och mer omslutande ljus.

Lycka till med frilansandet och ta hand om kroppen på vägen!

22 Oct 2016