Hård konkurrens att hitta rätt personal på arbetsmarknaden i Stockholm

Hur hittar man rätt personal till sitt företag i Stockholm? Det handlar om en hård konkurrens att hitta rätt personal på arbetsmarknaden i Stockholm. Kompetens kommer och kompetens går.

Tiderna förändras och tiden då en person stannande inom samma företag och erhöll en guldklocka är för längesen förbi. Idag ser man som anställd om sitt eget hus och man vet att ett byte av arbetsgivare kan ge ett tjockare lönekuvert och fler förmåner. Det är, kort sagt, huggsexa om kompetens och företag i Stockholm har alltid sina ögon och öron öppna för att hitta nya, kompetenta förmågor. Det är, helt enkelt, en tuff situation att hantera.

En man skakar hand

Företag lockar kompetens från konkurrenter

Ett exempel handlar om internutbildning. Många större företag har utbildningar som kostar väldigt mycket pengar och som ger extra hög kompetens inom specifika områden. Det är vanskligt sett till att konkurrenter ofta är medvetna om vilka som gått igenom dessa utbildningar och som - nästan samma dag som den är slutförd - kan ha ett färdig anställningskontrakt att lämna över till en deltagare. Ett kontrakt med högre lön och med bättre förmåner.

Företag A betalar alltså i slutändan för att företag B - en konkurrent - ska få en specialkompetens. Så kan det se ut i Stockholm och inom egentligen alla branscher och områden. Man ska även vara medveten om en annan negativ aspekt av detta: en felrekrytering är kostsam.

Fler tar professionell hjälp med rekrytering i Stockholm

Marknaden är öppen och det finns inte - som inom idrottsvärlden - något transferfönster att ta hänsyn till. Förvisso så kan vissa företag skriva in klausuler i sina anställningskontrakt som gör att man som anställd hamnar i karantän under en tid innan man får söka arbete hos konkurrerande bolag - men då får man även betala lön under tiden.

Ser man detta ur ett företagsperspektiv så handlar det om tuffa situationer. Man förlorar någon som man satsat på, någon som tillför företaget någonting och som verkligen har en kompetens som behövs. Hur ersätter man en sådan person? Det handlar, som sagt, om en delikat situation. Väljer man fel person i samband med en rekrytering så kommer det dels att kosta en massa pengar och dels så handlar det om att värdefull tid går till spillo.

En annan viktig del gällande det senare handlar om tiden det tar att anställa. Hur många ansökningar kommer in, hur många av dessa känns relevanta, hur lång tid tar det att gå igenom alla CV:n, intervjua personer och slutligen bestämma sig? En anställning måste ske baserat på undersökning och fakta - inte på känsla - och det är något som kräver tid.

Den tiden behöver företag emellertid inte lägga ner själva. Faktum är att situationen i Stockholm skapat en värdefull partner i samband med all rekrytering: professionell headhunting och rekrytering.

Headhunting - en del av rekrytering i Stockholm

Genom att ta extern hjälp med rekrytering så öppnas två möjligheter för ett företag i Stockholm. A) man får tid över till att sköta den huvudsakliga verksamheten och B) man får rätt person till jobbet. Professionell rekrytering är inte gratis, men som vi sa tidigare så kostar det mycket att välja fel person ocks. Rätt person kan skapa en större lönsamhet också och innebära ett stort värde för ett företag. Det handlar i många fall om välinvesterade pengar.

Hur går då en professionell rekrytering i Stockholm? Det finns några punkter som kan vara värd att nämna i sammanhanget.

  • Tålamod. Det kan ta tid att hitta rätt person. Man utgår från företagets behov och man måste även blanda in personliga egenskaper i jakten. Ju högre tjänst som ska tillsättas, desto mer delikat blir jakten. Det tar tid och det måste göra så. Företag inom rekrytering kan därför ofta erbjuda tillfälliga lösningar enligt modellen Interim. Medan man söker efter en permanent person för jobbet så erbjuder man en lösning som fungerar på kortare sikt. Varje kandidat granskas, undersöks och blir noggrant testad genom moderna verktyg för exempelvis intelligens och personlighet.
  • Headhunting: Rent krasst nu: ett annat företag har tagit en nyckelspelare från ert företag och vad hindrar er från att göra detsamma? Det finns ingenting som säger att ni ska rekrytera internt och låta bli andra företag. Professionella rekryteringsföretag har koll på intressanta kandidater som för närvarande kan arbeta på andra företag - och med helt andra saker. Rätt person kan sitta på helt fel stol och hantera helt fel uppgifter i förhållande till den egna kompetensen. Det är det som headhunting betyder: en rekryterare vet vilka personer som har speciella begåvningar och kan locka dem till nya utmaningar. Det kan göra skillnad för ert företag i slutändan.
3 Mar 2020