Hitta den rätta chefen för jobbet

Att anställa personal är något av ett vågspel. Att anställa en chef är att höja insatsen ett snäpp. Det finns många intresserade med rätt kompetens men hur hittar man den enda och den rätta?

Arbetslivet är fullt av utmaningar, både stora och små. Vilka de är bestäms av flera faktorer. Vilken typ av arbetsuppgifter du har är en och hur din personlighet fungerar är en annan. När det ingår i arbetsuppgifterna att ta strategiska beslut som direkt påverkar verksamheten blir livet intressant och utmanande. En specifik position har den som har rekrytering bland arbetsuppgifterna. Ett företag fungerar i allmänhet inte bättre än de individer som arbetar där så besluten är aldrig enkla. Det man bestämmer påverkar företaget, lönsamheten och det psykiska klimatet på arbetsplatsen. Verktyg för att bedöma intresserade personer är ofta trubbiga och processen behöver involvera mer än en enskild beslutsfattare.

Olika personer passar för olika chefsroller

När man ska rekrytera en person till en chefsroll är det mycket att tänka på och det är viktigt att företaget faktiskt själv har klart för sig vad det är man önskar. En chef är inte bara en chef utan beroende på vilket område man ska arbeta med krävs kanske olika egenskaper. Det är inte samma sak att vara chef inom produktområdet som att vara chef inom personal. Ekonomichef och chef för affärsområde har inte nödvändigtvis behov av exakt likadan kompetens eller samma personliga egenskaper. Finns det då ens några gemensamma drag som i stort sett alla chefer behöver ha? Här utgår vi från att de sökande har en tillräcklig formell kompetens. De har rätt utbildning och har kanske, eller inte, arbetat med liknande uppgifter tidigare. Det sistnämnda är inte alltid relevant - en yngre person utan lång erfarenhet kan hantera uppgifterna minst lika väl.

En chef som alla önskar sig är en ledare

Om du vill att din nya chef ska fungera i sin roll behöver du finna någon som är en “people person”. Chefer med den gamla typen av auktoritär utstrålning är ineffektiva och gör ingen arbetsplats bättre. Däremot behöver en chef ett inre lugn och självförtroende som tillåter personen att fatta egna beslut och även obekväma sådana. En bra chef är en bra ledare och sköter arbetsuppgifterna med passion och intresse, inte för bonusar. Det kan ta tid att finna personen men det kommer vara värt besväret. Ta hjälp av en konsult med erfarenhet i chefsrekryteringen! Vi rekommenderar denna hemsida: https://www.valegro.se/

8 Apr 2020