Hur ser bilden av en cateringfirma ut inom populärkulturen?

Att anlita en cateringfirma blir allt vanligare inom det svenska näringslivet. En anledning till detta kan hittas inom den amerikanska populärkulturen.

Cateringfirmor är ett vanligt inslag i film och serier. Många svenskar fick nog sitt första intryck av catering genom amerikansk populärkultur, långt innan catering faktiskt blev vanligt i Sverige. Men hur ser bilden av en cateringfirma ut inom populärkulturen idag? Och hur påverkas efterfrågan på svensk catering?

I filmen “Djävulen bär Prada” beställer huvudrollen Miranda Priestly återkommande mat från fiktiva cateringföretaget “The silver spoon”. Priestly, spelad av Meryl Streep, är en kvinna med stor makt och hög position på företaget. I TV-serien “Suits” (som skildrar livet på en advokatbyrå) används catering ofta för att leverera mat till kontorsmöten.

En bra cateringfirma levererar lyxig mat till långa möten

En skildring som den i “Suits” kan absolut ha påverkat att catering för företag blir allt vanligare i Sverige. I dag förväntas mat ingå i långa möten, samtidigt som det inte är aktuellt för till exempel en sekreterare eller receptionist att stå och laga den maten. Lösningen blir att liksom i amerikanska TV-serier beställa mat från cateringfirmor.

Populärkulturen har alltså visat upp en bild av cateringfirmor som en självklar del av den moderna affärsvärlden. Den vanliga förekomsten av catering på lyxiga events som Oscarsgalan har dessutom gett catering en exklusiv koppling, vilket ytterligare ökat efterfrågan på catering i Sverige. Särskilt hos lite mer prestigefyllda företag som arbetar medvetet med representation gentemot andra firmor.

28 Jun 2023