Hur ska en ny målare kunna etablera sig i Stockholm?

Startaeget.se har ett forum där företagare kan diskutera allt från marknadsföring till prissättning. Som namnet på forumet antyder så handlar det främst om de som nyss startat eget eller av någon anledning vill ge råd till dessa. En av de frågor som lagts upp som en tråd är hur en person som vill arbeta som målare i Stockholm skulle kunna marknadsföra sina tjänster och få de allra första kunderna.

De som har erfarenhet och gott rykte har inte svårt att få jobb. Men alla har en historia som sträcker från att man jagar det allra första uppdraget till att man är där man är idag. Alla kan nog hålla med om att de allra första uppdragen är absolut svårast.

Vad fick då målaren från Stockholm för svar? De hjälpsamma forumdeltagarna presenterade följande förslag:

Skaffa dig en hemsida!

Är det någon yrkesgrupp som fortfarande inte syns tillräckligt bra online så är det hantverkarna. Många har ingen hemsida eller en hemsida som snarare skrämmer bort kunder än lockar dem till sig. Bor man på en liten ort där ”alla känner alla” kanske det går att förlita sig på annan marknadsföring. Men att som målare i Stockholm försöka etablera sig utan att synas digital är inte genomtänkt.

Adwords

Om första steget är att skaffa en hemsida så kan nästa steg vara att prova på Adwords. Om det är värt kostnaden är omöjligt att säga förrän man testat. Men fördelen med Adwords är att man själv lätt kan begränsa kostnaden och framförallt se exakt vilket resultat det ger.

Nätverka

Flera lyfte fram vikten av att samarbeta med andra aktörer. Det kan bland annat ske genom att man kontaktar andra yrkesgrupper inom hantverk. Kanske kan ett samarbete ske med en snickare? Det är heller inte omöjligt att det finns andra målare i Stockholm som behöver extrahjälp under kortare perioder. Det viktiga är att göra sig synlig och knyta kontakter. En dag kommer det resultera i arbete – även om det inte alltid sker exakt som man själv tänkt.

Bilen

Oavsett om du använder tjänstebil eller din egen bil så är bilen en fantastisk reklammöjlighet. Att sätta en stor dekal över ena sidan kostar inte mycket i förhållande till vad man får. Se till att kontaktuppgifter (telefonnummer, mail och hemsida) är mycket tydliga. Men även vad du erbjuder. Är det bara måleri eller även tapetsering?

SEO

Även SEO handlar om att synas på nätet. SEO, eller sökmotoroptimering, handlar om att hemsidan optimeras på ett sätt som gör att Google prioriterar den och låter den visas högt i sökresultatet. Delvis kan detta ske på egen hand och om man vill ha hjälp finns flera företag i Stockholm som erbjuder sina tjänster.

Sammanfattningsvis visar svaren att den digitala närvaron är extremt viktig. Flera återkom till hur viktigt det var med en snygg och tilltalande hemsida som både syns bra i Google och som möter besökarens behov när de kommer in på den.

23 Jun 2017