Jobba hemifrån – eller skaffa kontor?

Huruvida man behöver ett kontor eller kan sköta allt hemifrån beror givetvis på flera saker. Det beror delvis på vilken typ av verksamhet man är och hur många man är. Det kan även vara så att man har möjligheten att jobba hemifrån helt och hållet – men ändå väljer att skaffa en separat arbetsplats. Om du till exempel äger en e-butik ska det mycket väl vara så att du kan jobba helt och hållet hemifrån. 

Hyra och kontorsstädning sparas in

En fördel med detta är givetvis att du kan spara in de kostnader som det innebär att ha ett kontor. Kontorsstädning och extra inventarier uppgår till ett antal tusenlappar i månaden. Om du dessutom bor i Solna eller Göteborg tenderar priserna att vara lite högre än i mindre städer. Även priser för kontorsstädning generellt, brukar vara lite högre i Solna eller andra mer tätbefolkade områden. 

Slippa pendling

En annan fördel är att du minskar pendlingstid. Här kan återigen Solna tas upp som exempel – om du bor utanför kommunen men hittar ett kontor centralt i den, behöver du räkna med att det kommer vara köer. Samtidigt kan man förvisso styra sitt schema själv i de flesta fall, och på så vis undvika den värsta rusningen. 

Pendling är något som de flesta gärna minskar så mycket det bara går. Det är tid där det är svårt att göra något produktivt eller roligt – för de flesta är det helt enkelt slöseri med tid. Dessutom kostar det pengar; om man inte kör bil själv, kostar buss- och tågbiljetter (eller tunnelbanebiljetter och tvärbana om du bor i Solna). 

Sämre möjligheter att knyta kontakter

Givetvis finns det nackdelar med att enbart jobba hemifrån också. Om man inte regelbundet är ute på en arbetsplats riskerar man att förlora möjligheter att knyta kontakter och att nätverka. Som bekant är, är nätverkande mycket viktigt för många företagare. Å andra sidan finns det mässor och träffar dit man kan gå för att träffa andra inom ens bransch. 

Disciplinen

En annan nackdel är att det kan påverka disciplinen något arbeta hemifrån. Det kan helt enkelt finnas många distraktioner. Kanske har man familjemedlemmar som är hemma samtidigt, som gör det lätt att ta små raster stup i kvarten. 

Något annat som man bör eftersträva om man jobbar hemifrån är att ha en plats i hemmet som verkligen är avsedd för arbete. Bor man litet kanske man inte har den möjligheten – och då kan det faktiskt vara bättre att skaffa ett kontor. I slutändan är det upp till varje enskild person; vill man lägga pengar på kontorsstädning och hyra? Eller anser man att dessa pengar placeras bättre någon annanstans? 

31 Aug 2018