Köp eller leasa en begagnad arbetsbil

En liten elbil för miljömedvetna rörmokare i innerstan eller ett stort skåp som har plats för allt? En pickup som tar dig vart du vill men som inte är lika miljösmart. Vad är en bra jobbil?

Det är inte ovanligt att man som exempelvis elektriker och rörmokare leasar sin företagsbil i stället för att köpa den. En ny bil kostar en hel del och det är inte alltid ekonomiskt att köpa en i ett mindre företag. Även då man leasar en bil så får man göra avdrag för moms men hur mycket är lite beroende på vad för slags bil man väljer. För att underlätta val av bil är det en god idé att först räkna ut månadskostnaderna och göra en kalkyl på bränsle, service och övriga skatter och försäkring. Bilens storlek är också avgörande. Måste man ha plats för en massa utrustning eller räcker det med en lite mindre bil?

Glöm inte att även kolla hur säker bilen är

Ju lägre halter av koldioxid bilen släpper ut desto lägre blir skatten på den. Vill man eller har möjlighet att göra något för miljön så kanske man ska välja en elbil? Bilens säkerhet är också något man bör titta på. Bilen är ju nästan som ett extra kontor och man spenderar en hel del tid där och säkerheten är viktig. På nätet kan man hitta krocktester på olika bilar. Inte att förglömma är att bilens skåpinredning, om den är egentillverkad, ofta försämrar säkerheten. Köper man en av de lite dyrare, bättre transportbilarna så brukar också andrahandsvärdet vara högre. Ibland så bra att det faktiskt lönar sig att köpa en lite dyrare bil eftersom värdeminskningen är så pass låg.

Provkör bilen med den last i som ni normalt har

Ett annat alternativ då man är i behov av en bra transportbil men kanske inte har ekonomin att köpa en av de bättre och dyrare är att istället köpa en bra begagnad bil. Det finns bilföretag specialiserade på just begagnade transportbilar som säljer bra servade bilar av kända märken. Är man osäker ändå och har svårt att bedöma om det är rätt bil så kan man oftast börja med att leasa den. Även då man köper begagnat brukar eventuella tillbehör och paket medfölja. Innan ni slår till och köper så provkör bilen med den last som ni normalt har med er. Då känner ni bäst om det är rätt bil för er.

22 Mar 2020