Montera solfilm på fönster – för att spara pengar

Det finns en radsolfilm, fönster olika åtgärder man kan vidta för att sänka energikostnaderna i huset. Installera solceller, förbättra sina elvanor och byta värmesystem är några exempel på det. En metod som alltför ofta glöms bort är den att montera solfilm på fönster. Kanske är det för att det primära syftet ofta inte är att spara pengar, utan snarare att reducera värmeinsläpp och exponering för UV-strålning.

Men det går faktiskt att spara pengar genom att montera solfilm på fönster. Ett hus med många och stora fönster, kanske ligger de till och med i söderläge, kan behöva spendera betydande summor på att kyla ned huset sommartid. Bor man dessutom i ett område med många soltimmar – säg Gotland till exempel – så behöver klimatanläggningen jobba hårt. En hårt arbetande klimatanläggning blir, av förklarliga skäl, ganska dyrt på lång sikt. Med hjälp av solfilm behöver anläggningen inte arbeta lika hårt för att bibehålla det önskade inomhusklimatet.

Ett bra sätt att minsta elräkningen

Även under vintern kan solfilm på fönster hjälpa till att banta elräkningen. Detta eftersom det har en viss isolerande effekt. Vissa modeller är mer isolerande än andra, och om sänkta energikostnader är en stor del av anledningen till att du köper solfilm, bör du rådgöra med en solskyddsbutik för att få den optimala modellen just för dig.

Men hur lång tid tar det egentligen att spara in investeringskostnaderna? Det är en fråga som är omöjlig att ge ett rakt svar på. För det första, så varierar investeringskostnaderna väldigt mycket. Faktorer som vilken modell du köper, hur många fönster du har, hur stora fönster du har – och om du monterar själv eller inte – spelar in.

Sparar mer med direktverkande el

Det beror också på mycket vilket värmesystem du har. Hur mycket sparar du på att avlasta det? Är det direktverkande el kommer du att spara mer än om det är en värmepump, till exempel. Är det solcellsel, vilket förvisso är mycket ovanligt att ha som primär energiförsörjning, så lär du inte spara särskilt mycket pengar.

Att montera själv eller inte är något som många funderar på när de ska köpa solfilm för fönster. Många rekommenderar att man låter en solskyddsfirma stå för installationen. En del aktörer erbjuder garanti på sina produkter, men då enbart om de monteras av en av deras montörer. Gör man det själv kan man visserligen spara en slant, men så är det också en liten risk. På sikt, om olyckan skulle vara framme, kan det snarare bli dyrare att ha stått för monteringen själv.

Viktigt att anlita kompetent personal

Ibland är det också särskilt viktigt att det blir välgjort, och då är en erfaren montör att föredra. Ett exempel på det är om du köper solfilm med metaller i (som är mycket vanligt). Dess kanter behöver då förseglas med silikonfog för att korrosion inte ska bli ett problem framöver. Om fogen inte är komplett förseglad – vilket kan vara svårt att få till – kan du behöva köpa nya produkter, när de befintliga har skadats av rost.

Under rätt förutsättningar finns det alltså goda pengar att spara pengar på att köpa solfilm. Läs mer här.

 

3 Jun 2019