När du vill starta ett städföretag

Funderar du på att arbeta med städning? Du kanske vill starta ett eget företag och sälja in dina städtjänster? Det är en relativt lukrativ bransch att arbeta inom. Just hemstädning är band det mest efterfrågade tjänsten inom RUt-branschen. Och tjänsterna inom det som man erbjuder med möjlighet till Rut-avdraget har under de senaste åren omsatt miljarder kronor per år. Det är ingen dum idé att ge sig in i städbranschen med andra ord.

Se till att har tillräckligt många städuppdrag när du börjar

Det kanske svåraste i börja är att skaffa sig tillräckligt stor kundkrets. Därför är det inte så lönsamt att börja med städning innan man har tillräckligt många kontakter i branschen. Det enklaste är, som så ofta, att börja städa som anställd och sedan gå över till att börja arbeta som egen, när man väl har fått flera kontakter med företag som har behov av städare. Har man väl fått kontakter med flera kunder som man kanske kan ta över till det egna företaget är det sedan lättare att komma på egna fötter och få ett företag som drar in tillräckligt med städuppdrag och inkomster.

När du väl har fått in flera städuppdrag är det sedan dags att starta företaget. Det gör du enklast genom att registrera dig på internetsajten verksamt.se. Där kan du registrera ditt företag till Skatteverket och till Bolagsverket. När du väl har fått beviljat F-skattsedel, kan du sedan börja ta betalt och betalar in dina egna skatter och sociala arbetsgivaravgifter. Det är för att Försäkringskassan ska kunna betala för din sjukpenning. Du betalar även för din egen pension som då ingår i de sociala avgifter som du betalar för dig själv.

Köpa eller hyra städmaskiner

När du väl har börjat ditt städföretag bör du sedan investera i en städmaskinspark, rengöringsmedel, städutrustning, såsom kläder som skyddar dig när du städar, med plasthandskar, städdukar, borstar, moppar, hinkar och så vidare. Väljer du att arbeta mest med hemstädning, behöver du en bil, och hinkar och moppar, städdukar, plasthandskar och dylikt. Det kräver inte så stora utgifter för att köpa in de sakerna. Ska du däremot arbeta med städning på stora platser, som varulager, sjukhus eller på andra offentliga platser såsom affärer, kommer du att behöva köpa in städmaskiner. Antingen köper du in städmaskiner som du skuffar framför dig eller en som du kan sitta på och kör medan städmaskinen städar rent golvet.

10 Nov 2018