På halkbana i Stockholm får man nödvändig utbildning

När man tar körkort är det obligatoriskt att träna på riskfyllda situationer. Genom övning på halkbana i Stockholm sätter sig kunskaperna i ryggmärgen.

Man kan ha lite olika åsikter om utbildning. Vissa ser det bara som ett nödvändigt ont som man behöver gå igenom för att få ett jobb eller kunna utföra ett fritidsintresse. Andra ser utbildning som en utmaning som är givande i sig själv. För dem kan det nästan kännas tomt när man fått sin examen eller sitt certifikat.

En utbildning som många går igenom är körkortsutbildningen. En del tycker förvisso att de klarar sig bra genom livet utan att kunna köra bil. För många andra känns det nödvändigt att kunna göra det. För att få körkort krävs att man klarar både teoretiska och praktiska avslutande prov. I själva utbildningen ingår också vissa obligatoriska, praktiska moment. De kallas i allmänt tal riskettan och risktvåan.

Risktvåan på halkbana

Risktvåan utförs genom praktiska övningar. Det handlar om att få en känsla för fart, undanväjningar, bromsning och inte minst halka. Det sistnämnda kan man träna på en halkbana i Stockholm. Första gången man tappar kontrollen över bilen på halkbanan kan det kännas läskigt. Men samtidigt är det tryggt att göra det i en väl kontrollerad situation.

Ju flera gånger du tränar på hur du bör reagera när bilens däck släpper underlaget, desto större chans är det att du kommer att agera på rätt sätt i en verklig situation. Genom träning sätter sig reflexerna i ryggmärgen. Det är därför det är så viktigt att öva på en halkbana.

9 Aug 2022