Så kan man rekrytera ny personal

Hur gör man för att hitta stjärnorna på sitt jobb? Hur kan man se till så att ett företag blir attraktivt för duktiga personer som har lust att lägga ner sin energi och sitt kunnande på företaget? Är det en hög lön som är avgörande?

Många vill ju ha en hög lön, men frågan är om man får rätt person för jobbet, endast genom att erbjuda en hög lön. Många människor som vill ha ett VD-jobb med hög lön, är inte alls duktiga VD:ar – tvärtom. Många är inte det. Nej, det krävs mer än en hög lön som kan locka rätt person till ett företag. Ibland kan det vara sådant som att de får arbeta med något som de tycker är stimulerande.

Anlita rekryteringsbolag som anställer folk

Driver man ett företag, vill man kanske helst av allt kunna koncentrera sig på det som man själv är bra på och kan. Är det då så att man är upptagen med annat, kanske man behöver ta hjälp av andra som kan frågor om rekrytering bättre än vad man själv kan. Att genomföra en eller flera rekryteringar tar mycket tid. Om man skulle annonsera ut en attraktiv tjänst, kan man få flera 100 ansökningar. Ska man då gå igenom 100-tals ansökningar tar det lång tid. När man väl har läst genom alla ansökningar och ska välja ut några av dem som ska komma på en anställningsintervju, ska man kunna ställa rätt frågor för att få information om personerna som är viktig och som hjälper en att välja ut vilken person som man sedan vill anställa – men vilka är de frågorna? Ska man bara gå på den som man tycker är trevlig? Ska man ställa viktiga frågor och bestämma sig på måfå? Är man inte van vid att göra detta, blir det mycket svårt att rekrytera rätt personal. Då är det faktiskt lättare att anlita en rekryteringsfirma som arbetar med detta varje dag.

Spara tid och låta någon anna anställa folk

Anlitar man en rekryteringsfirma kan man spara tid genom att någon annan kan detta och gör allt för arbete. Istället för att man själv ska lägga ner tid på att läsa ansökningsbrev, CV och träffa dem, kan man istället överlåta sådant till en rekryteringsfirma som kan göra allt sådant åt en. De är vana av att läsa ansökningsbrev och kan "läsa mellan raderna". De har läst beteendevetenskap och kan utvärdera personer på ett helt annat sätt, än vad en lekman kan göra.

16 Nov 2019