Ställ krav på din mäklare

Stockholm och mäklare där har idag stora möjligheter. Möjligheter som dock många tar för givna och där man inte sköter sina åtaganden på det sätt man som kund kan förvänta sig. ett exempel på detta! ska du sälja en bostad i Täby och anlitar en mäklare så kan du upptäcka att denne inte sköter sitt jobb, att han lägger ner mycket mer tid på andra objekt och att han exempelvis inte svarar då kunder ringer eller har tid att erbjuda dessa visningar av sin bostad. För att förklara detta förkastliga beteende så måste vi se till hur marknaden i Stockholm ser ut.

Din bostad i Täby kommer att säljas – där råder det inga tvivel. Med tanke på hur många som dagligen flyttar till Stockholm och den extremt stora efterfrågan som finns på bostäder så kommer i stort sett alla objekt som kommer ut på marknaden också att säljas – frågan är bara till vilket pris. Anlitar du en mäklare så vet denna om det och om du dessutom har kommit överens om ett fast pris – varför ska din mäklare anstränga sig? Hans pengar kommer ändå att så småningom komma in på kontot och varför ska han anstränga sig mer än nödvändigt?

Det räcker att lägga ut din bostad på Hemnet, det räcker att ha några visningar och det räcker med att hitta en enda spekulant som är beredd att betala det begärda priset. Skulle en sådan inte dyka upp – ja, då kan din mäklare rekommendera dig att sänka priset och acceptera ett lägre bud samtidigt som han gömmer sig bakom fraser som att det inte finns tillräckligt med intresse för att motivera detta förslag. Ett ointresse som din mäklare själv – genom sitt bristande engagemang – skapat.

Undvik ett fast arvode för din mäklare

Lösningen? Ja, i många fall så är en morot att föredra och gällande ne mäklare så stavas denna ofta provision. Ska du sälja din lägenhet i Täby så kan det löna sig att låta din mäklare jobba för pengarna. Det vill säga; istället för ett fast pris så får din mäklare procent på slutsumman och kommer därmed att anstränga sig mer för att nå ett så högt pris som möjligt.

Märk väl: alla mäklare fungerar inte på det sätt vi ovan angav i exemplet de flesta jobbar hårt även till ett fast pris – men att det finns en del som inte gör det är illa nog och en klar anledning till varför man ska överväga provision snarare än ett fast arvode.

31 Jan 2017