Starta eget aktiebolag – tips

Ska du starta ett eget företag och behöver råd kring bolagsformen aktiebolag? Här kan du läsa om att starta eget aktiebolag – tips.

Gör grundlig research

Att läsa på låter kanske som ett otroligt tråkigt tips men ack så viktigt. Innan man startar ett eget aktiebolag är det såklart av största vikt att känna till vad som krävs och vad som gäller. Visste du till exempel att det behövs en kapitalinsats på minst 25 000 kronor?

Förutom vilka krav som finns för att starta ett aktiebolag bör du även kolla på andra saker, som hur konkurrensen ser ut i den bransch du planerar att vara verksam i, att du skriver en bra affärsplan och att tiden är rätt. Du behöver helt enkelt ta reda på så mycket som möjligt, planera noggrant och ha en bra plan inför uppstarten.

Två män skakar hand vid bord, ytterligare fyra personer sitter vid bordet

Välj ett bra företagsnamn

För att fastna på folks näthinnor är det en stor fördel om man har ett smart och bra företagsnamn. Namnet ska gärna spegla verksamheten på något vis, så att man enkelt kan koppla ihop det med vad som erbjuds. Tänk också på att namnet inte ska vara för långt eller krångligt samt på att kontrollera så att det faktiskt är ledigt.

Skapa en logga

Inte bara namnet är viktigt utan det är också bra att ha en egen logga. Även denna ska vara utformad på ett sådant sätt att man lägger märke till och kommer ihåg den. Namn och logga är sådana saker som du kan fundera på långt innan du startar ditt bolag och det kan faktiskt vara bra att vara förberedd när den stora dagen äntligen är kommen.

Skaffa digital närvaro

När man startar ett företag är det bra att ta tag i sin digitala närvaro så snart som möjligt. Börja med en enklare hemsida så att potentiella kunder kan hitta dig. Se till att det finns kontaktinformation tydligt på sidan och berätta gärna om dig själv, om företaget och vad som erbjuds. Se även till att skaffa konton på olika sociala medier för att på ett snabbt sätt öka spridningen och kännedomen kring ditt varumärke.

Se över din trygghet

Trygghet kan betyda många saker men för en nystartad verksamhet handlar det om olika typer av försäkringar. Kolla efter en bra företagsförsäkring, gå med i a-kassan och fundera över andra trygghetslösningar så som pension. Ett väldigt bra tips är att ta hjälp med dessa frågor av någon som är varm i kläderna inom området.

Leta lokal – i tid

Behöver du en lokal till ditt nya företag är det klokt att börja leta i god tid i förväg. Bra lokaler växer inte på träd och att dessutom hitta något som är optimalt för verksamheten är ännu svårare.

Ett aktiebolag är en vanlig bolagsform bland företagare och det finns många smarta tips att ta med sig på vägen. Det som egentligen skiljer sig från andra bolagsformer är just dom olika kraven. I övrigt är det mest viktigt att tänka på att komma ihåg allt som ska göras, alltifrån att ha en bra affärsplan till att marknadsföra sig.

Information om hur bokföringen ska skötas i ett AB kan du hitta här

 

7 Apr 2020