Underhåll av skrivare

Har man lagt en relativt stor peng på sin skrivare är man säkerligen mån om att den underhålls. Det finns flera saker som är bra att känna till när det kommer till att vårda sin skrivare. Den här texten kommer i huvudsak att visa hur du behandlar din skrivare när det kommer till dess bläckpatroner. Bland annat visar vi hur du kan byta bläckpatron och vad du ska tänka på när du gör det. Tänk på att tipsen nedan kanske inte kan appliceras på just din skrivare.

Avlägsna använd bläckpatron

Att kunna ta bort en använd bläckpatron på ett korrekt sätt är viktigt. Överlag gäller det att vara försiktig med hur man hanterar sin skrivare, då delarna ofta är tunna och förhållandevis bräckliga. När du ska ta bort en använd bläckpatron börjar du med att öppna åtkomstluckan, som brukar sitta på sidan eller baksidan av skrivaren. Tryck sedan på plastfliken för att lyfta locket till bläckpatronerna (kan variera mellan olika skrivare).

När du sedan plockar ut den gamla bläckpatronen bör du slänga den eller förvara den i en lufttät behållare. Ska du ta bort ytterligare patroner gör du helt enkelt samma sak med dem.

Sätt in nya patroner i din skrivare

När du installerar nya bläckpatroner kan du behöva ta bort en klisterlapp med genomskinlig tejp på patronernas under- och baksidor. Det är viktigt att inte röra vid patronernas koppar eller metallmunstycken när du hanterar dem. Sedan är det dags att öppna flikarna, om de inte redan är det, och stoppa ner den svarta patronen i den vänstra hållaren och färgpatronen i den högra. Knäpp sedan fast locken och stäng luckan.

Skiljer sig mellan olika skrivare

Som tidigare nämnt kan processen variera en hel del mellan olika skrivare. Till exempel har vissa modeller två stycken svarta patroner, istället för en. Finns detta beror det på att en typ av bläck är bäst för text, medan en annan är passar bättre att skriva ut foton med.

För en laserskrivare kommer det att se lite annorlunda ut. Här är det istället toner vilket innebär vissa skillnader när det gäller att byta och avlägsna dessa. På senare år har laserskrivare blivit allt mer populärt, medan bläckstråleskrivare har fått backa undan lite. Idag menar dock många att en bläckstråleskrivare är bättre för vissa syften, medan en laserskrivare passar bättre till andra. Tekniken går dock fortfarande framåt och hur det ser ut om ett decennium, eller ännu längre fram, är svårt att spekulera kring i dagsläget. Läs mer om skrivare här.

 

7 Aug 2017