Vad innebär lackförsegling?

När det gäller att vårda våra bilars lack är det mycket produkter och metoder att hålla koll på. Det enda som är man med säkerhet vet är att lacken slits mycket i vårt nordiska klimat. Vägsaltet är en annan bov som inte bilarna gillar. Det sliter på lackens lyster och färgton.   

Det är också viktigt att hålla lacken så ren som möjligt från smuts, fett och vägsalt för att förbättra hållbarheten. Det minskar också risken för kommande rostangrepp. 

Ta hand om lacken - metoder

Det finns olika sätt att vårda bilens lack. Grundläggande för all lackvård är noggrann och återkommande biltvätt med avfettning. Det är effektivt att kombinera med vaxning och polering som även ger är skydd mot smuts från väder och vind. En ny modern teknik har tillkommit som heter keramisk lackförsegling vilket ger stenhård skyddande yta som håller i flera år.

Polering - En polering ger bilens lyster tillbaka och tar bort små synliga repor effektivt. Man tar bor den oxiderade ytan som gör lacken matt av solen. Även strålkastarna behöver poleras med jämna mellanrum för en bra och korrekt ljusbild.

Biltvätt - För en effektiv biltvätt krävs inledningsvis en alkalisk avfettning innan bilen spolas med vatten. Sedan tvättar man noga bilen med svamp och vaxshampo.

Vaxning - Det ger bilens lack tillbaka sin ursprungliga lyster samt konserverar lacken på ett bra sätt. Efter vaxningen är det lättare att hålla bilen ren eftersom det ger en fukt- och smutsavstötande effekt.  

Glasförsegling - Även bilglaset på bilen blir hårt ansatt av smuts och fett. Här applicerar man ett medel som gör att glaset får en skyddande hinna som gör att vatten och smuts inte får fäste på samma sätt. 

Keramiskt lackskydd -  Det är en ny teknik som är oerhört effektiv och skyddar lacken mot all yttre påverkan. Det behåller lackens glans under lång flera år och ökar dessutom lystern. En stor fördel är också att man slipper tvätta bilen så ofta som annars. Man gär behandlingen efter en vanlig polering vilket ger ett lackskydd som även funger på fälgar av aluminium, plastdetaljer och alla glaspartier.

Behandlingen fungerar som ett lackskydd och skapar en oerhört hård hinna som håller i upp till 6 år. Hinnan står emot väder och vind men även fett och kemikalierna som används vid billtvätt. Det minskar problem med oxidation och solens UV-strålar. Det rekommenderas att lämna in bilen på en bilvårdsfirma och gör en ordentlig och korrekt keramisk lackbehandling får ett långt skydd. 

14 May 2019