Välkända eventplatser i Stockholm

Stockholm är landets största stad och bjuder således på en hel del när det kommer till olika evenemang. Den som jobbar på en eventbyrå i Stockholm är säkert väl bekant med flera av platserna nedan. Det som listas är det allra största – det är troligtvis inte vanligen här man planerar evenemang om man jobbar på en mellanstor eller mindre eventbyrå i Stockholm, även om det säkerligen förekommer. Det här är platser som världsmusiker, komiker och kringresande shower samlas på för att visa upp sig. 

Globen

Globen huserar mängder av konserter och events årligen. Det som arenan kanske är mest känt för är sin hockey, men sportsliga och kulturella evenemang blandas friskt här. När det kommer till sport är det inte bara hockey som spelas här, även om flera lag i SHL (då Elitserien) har spelat sina hemmatacher här. Ett exempel är Stockholm Open i tennis, som hölls i Globen mellan åren 1989 och 1994. Ett annat exempel är innebandy, där VM-finaler har ägt rum här. 

Friends Arena

Friends Arena, eller bara Friends, är en relativt ny arena i Solna. På sätt och vis skulle ta den över efter Råsunda – AIK:s tidigare hemmaplan samt nationalarena för herrlandslaget i fotboll – som revs ungefär i samband med att Friends byggdes. Men mer än så har det blivit. Friends har även kommit att bli en given hållplats för världsartister som gör stopp i Sverige. Kapaciteten är mycket hög, så det är bara de största akterna som kan sälja ut den stora arenan. 

Annexet

Annexet ligger alldeles i närheten av Globen och är betydligt mindre i storlek. Kapaciteten här är 3 500 åskådare, vilket kan jämföras med de 16 000 som Globen rymmer. Den som arbetar på en eventbyrå i Stockholm är kanske välbekant med Annexet – här hålls evenemang av alla dess olika slag. 

Till en början var Annexet planerat för ishockeyträningar, och stod klart 1989, ungefär samtidigt som Globen. Idag används den i huvudsak för mässor, konferenser, konserter och liknande evenemang. 

Tele2 Arena

Tele2 Arena stod klart ungefär ett år efter Friends. Kapaciteten är stor (kring 40 000), men inte riktigt lika stor som Friends Arena. Tele2 Arena är mångfacetterad – förutom fotbollsmatcher, arrangeras bland annat konserter samt häst-, is- och motorsport här. I arenan hålls dessutom diverse arrangemang som kan förknippas med en eventbyrå, så som mässor och produktlanseringar. 

Tanken är även att internationella fotbollsmästerskap ska kunna anordnas här. Arenan uppfyller Fifas och Uefas regelverk för detta, även om inget kanske är aktuellt just nu. På sätt och viss ersatte Tele2 Arena gamla Söderstadion, som lades ned 2013. 

20 May 2018