Varför man ska sätta mål

Det enda sättet att veta om man nått sitt mål är att veta vad målet är. Men varför är det viktigt att sätta mål och hur ska man tänka när man sätter sina mål och börjar arbeta för att komma dit?

Många menar att för att nå ett mål så måste man exakt definiera hur målet ska vara och sedan skapa delmål och strategier för att komma dit. Det är den enklaste vägen att gå om målen gäller utveckling av företag men om det gäller personlig utveckling privat eller av personal, så är inte alltid den raka vägen den rätta eller ens möjlig. Att sätta mål är ändå viktigt av två anledningar: man vet i vilken riktning man ska röra sig och man vet när man kommit dit.

Hur man sätter mål

När man sätter mål så kan man sätta smarta mål eller mindre bra mål. Ett smart mål är ett mål som innebär att det inte tar slut när man kommer till målet. Många som uppnår sina mål drabbas av en tomhet eftersom de endast haft målet i sikte och inte vad man ska göra när man uppnått det. Om man till exempel har som mål att ha en miljon på banken så måste det i målets finstilta finnas en anledning till varför man vill ha det och vad man ska göra när man uppnått det. Det kan till exempel vara att man vill köpa drömhuset för att kunna samla familjen och börja arbeta kortare dagar för att kunna satsa mer på sin konst. Har man den definitionen istället för bara målet en miljon på banken, så finns det ett liv och en glädje när målet är uppnått.

När målet ändras

Vid definition av mål så är det viktigt att man tänker varför man har målet. Om målet är att gå på månen och man inte har något av de kriterier som uppges krävas för att bli astronaut så kan man fundera på varför man vill gå på månen. Kanske kan man uppnå samma mål men genom att göra något annat? Det finns också massor av exempel på människor som uppnått mål som de enligt konstens alla regler, aldrig borde lyckats med. Men målet kanske också ändras under resans gång. Om målet är astronaut så kanske man upptäcker under resan att det är mycket roligare med astronomi eller att kanske coacha andra inom maratonlöpning.

9 Mar 2020