Viktigt att hålla reda på bokföringen

Bokföring – så viktigt men så tråkigt. Den uppfattningen delas säkert av många företagare. Bokföringen är enkelt uttryckt inte den roligaste delen av företagsverksamheten.

Men om man äger en enskild firma så är den viktig av flera anledningar. Skatteverket behöver få in uppgifterna för att kunna utföra sitt uppdrag. Man måste ta hänsyn till bokföringslagen. Men framförallt är en välskött och seriös bokföring ett verktyg som kan förhindra allvarliga ekonomiska problem längre fram.

En miss som mindre företagare gör att man bokför alldeles för sällan. Bäst är alltid att alla poster bokförs omedelbart, men det är vanligt att man drar ut på detta mindre roliga arbete in i det sista. Gör inte det, allt blir så mycket svårare om man väntar. Det är lätt att glömma vad olika kvitton och utlägg var tänkta för och bokföringen blir stökig och svårarbetad. Dessutom bryter man faktiskt mot lagen om man inte bokför så snart som möjligt, en bokföringspost ska bokföras senast en månad efter att transaktionen har genomfört. Kontakta transaktioner ska man alltid bokföra omedelbart.

Håll ording på pappersarbete

Se till att ha ordentligt ordning i pärmarna eller i ditt digitala bokföringssystem! På detta sätt kommer du att spara mycket tid – och även pengar i och med att du inte kommer att behöva anlita extra hjälp med bokföringen.

Driver du en enskild firma? Då ska du alltid avsluta den löpande bokföringen med ett årsbokslut. Har du mindre omsättning än tre miljoner så räcker det dock med ett förenklat bokslut. Det har sin fördel i enkelheten, men det finns också en del nackdelar i och med inte går att dra av momsen innan en betalning sker.

Se även till att din deklaration är rätt utförd och lämnad i rätt tid. Men det är inte lätt att hålla reda på alla avdrag, så anlita gärna en kompetent bokföringsfirma om du vill undvika att hamna under Skatteverkets lupp. Då kan också spara många tusenlappar om du väljer att ta hjälp.

Ta hjälp och koncentrera dig på kärnverksamheten

I en liten firma går det oftast bra att sköta bokföringen, men i många fall är det ändå bättre att fokusera på kärnverksamhet och leja ut bokföringen till en kompetent firma. Tänk på att det kan bli dyrt i längden om du slarvar med bokföringen. En person som hjälper dig att administrera ekonomin behöver inte kosta så mycket och lönar sig troligen i längden.

Men glöm inte bort att det alltid är du som företagare som är slutgiltigt ansvarig för bokföringen. Det är därför viktigt att du är engagerad och insatt i även de ekonomiska aspekterna i ditt fötetag. Annars är det lätt att du tappar kontrollen över utgiferna – och detta är en fälla som har sänkt många företag genom åren.

14 Feb 2017