Fokus på verksamheten

Lägger du orimligt med tid på administration? Som företagare har man mycket att göra och många ansvarsområden. Vill du använda helger och kvällar till återhämtning, inte löneadministration?

Att vara företagare är roligt och utmanande. Rollen som företagsledare innebär ansvar och beslutstagande och kräver många timmars arbete, dag ut och dag in. Först kommer självklart företagets kärnverksamhet, vare sig du utför hantverkstjänster eller säljer böcker eller lagar mat. Den dagliga verksamheten behöver gå före allt annat och är antagligen också det du önskar ägna din tid åt. Få personer startar restauranger för att de älskar sitta och hänga över bokföringen hela kvällarna. Ändå kräver ett företag oändligt mycket mer än att exempelvis installera badrum. Du ska hålla reda på intäkter och kundfordringar, skicka fakturor och boka möten och jobb. Och är du inte ensam i företaget kommer du alltid att behöva bekanta dig med löneadministration.

En komplex verklighet

När det handlar om just löner kan man enkelt konstatera att det är allt annat än enkelt. Löner är ett komplicerat område med gott om fällor för den oerfarna. Lön är reglerat enligt ett flertal lagar och hur den ska räknas ut är långtifrån självklart. Dina anställda har inte bara olika lönebelopp. Man behöver löpande hålla reda på saker som skattetabeller, semesterersättningar, avdrag och tillägg. Inom vissa branscher är det aktuellt med OB-tillägg. Att kalla löneadministration en djungel är inte att ta i. Men det man inte kan, kan man lära sig. Vad gäller olika typer av administration är det upp till dig som företagare att göra bedömningen - vad kan, vill och orkar jag göra själv? Vad är rimligt att lämna bort till någon annan? En effektiv löneoutsourcing kan spara dig oerhört mycket tid och krångel. Samtidigt kan du också vara säker på att uppgiften blir utförd på ett korrekt sätt.

Olika nivåer av löneoutsourcing

När du som företagare väljer att använda tjänsten löneoutsourcing är det fortfarande du själv som bestämmer. Det är viktigt att man börjar med ett möte med företaget som ska sköta jobbet. Där kan man kommunicera och förklara hur man tänkt sig. Företaget får beskriva vilka alternativ för outsourcing som finns och hur det hela kan fungera. Finner man att ett samarbete är intressant fortsätter man och skriver ett formellt avtal. Där beskrivs vilka ramar man arbetar med. Sedan kan man gå in i detaljerna och om inte speciellt lång tid har en stor arbetsbörda lyfts från dina axlar.

1 Oct 2020